FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 17. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

TUNIS

Glasnogovornik Moamera Gadafija Musa Ibrahim za Reuters je u subotu izjavio kako su u noćnim NATO-ovim zračnim napadima na Sirt pogođeni stambena zgrada i hotel, pri čemu su ubijene 354 osobe. Nije moguće potvrditi njegovu izjavu, s obzirom na to da su s Gadafijevim rodnim gradom Sirtom, nakon pada Tripolija prekinute uglavnom sve komunikacije. NATO nije bio dostupan za komentar. Musa Ibrahim je u pozivu satelitskim telefonom za Reuters izjavio kako je NATO "prošle noći napao grad Sirt, ispalivši u smjeru glavnog hotela u gradu i jedne stambene zgrada s 90 stanova, više od 30 raketa". Također je izjavio kako Gadafi osobno brine o svim aspektima borbe i otpora te razgovara s ljudima i podučava ih. Ibrahim je istaknuo kako je Gadafi u Libiji te da je uvjeren u konačnu pobjedu. Kazao je da je u posljednjih 17 dana u NATO-ovim zračnim napadima na Sirt ubijeno više od 2.000 stanovnika grada.

ZAGREB

Pregovarači Kvarteta za Bliski istok sastat će se u nedjelju u New Yorku kako bi još jedanput potaknuli ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora te upozorili na moguće konfrontacije u pogledu potencijalnog članstva palestinske države u UN-u, izjavio je u subotu neimenovani EU-ov diplomat. Sastanak u New Yorku održat će se dva dana nakon što je predsjednik Mahmud Abas izvijestio da će, tijekom posjeta Općoj skupštini UN-a idući tjedan, zatražiti punopravno članstvo palestinske države u toj svjetskoj organizaciji, čime je pokrenuo diplomatski sukob s Izraelcima i sa SAD-om. Napori članova Kvarteta koji čine izaslanstva EU-a, SAD-a, Rusije i UN-a, dio su snažnih međunarodnih diplomatskih nastojanja, osobito pojačanih u posljednjih nekoliko tjedana, a cilj im je uvjeriti Palestince da odustanu od svojih planova.

Washington i Izrael smatraju da bi, ukoliko se UN izjasni za palestinsko članstvo u toj organizaciji, taj potez mogao naškoditi izgledima za uspjeh mirovnih pregovora. Vlade obiju država smatraju da se jedna država može osnovati samo dogovorom između obiju strana. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je nastojanja palestinskog predsjednika Abasa da zatraži priznanje palestinske države u UN-u. "Mir se može postići jedino izravnim pregovorima s Izraelom", stoji u Netanyahovu priopćenju u kojemu se Palestinska samouprava optužuje za neprekidno izbjegavanje pregovora s Izraelcima.

State Department je ponovio kako će Washington i dalje nastojati vratiti Izraelce i Palestince za pregovarački stol. Washington je izravno kazao kako će staviti veto na bilo kakvu rezoluciju o državnosti u Vijeću sigurnosti UN-a, a neki američki političari najavili su da će pokušati obustaviti slanje godišnje pomoći SAD-a Palestincima u iznosu od oko 500 milijuna dolara.

TEHERAN

Iranski vjerski poglavar ajatolah Ali Hamenei u subotu je, u govoru što ga je prenosila državna televizija, arapskim ustanicima savjetovao da "ne vjeruju Zapadnjacima" te da "rješenja pokušaju naći u islamu". "Nikad ne vjerujte SAD-u, NATO-u i zločinačkim režimima Velike Britanije, Francuske i Italije, koji su još odavno međusobno podijelili vaše zemlje, kako bi ih opljačkale", rekao je Hamenei pred nekoliko stotina uzvanika koji su u Teheran stigli kako bi sudjelovali u dvodnevnoj "Međunarodnoj konferenciji o islamskom buđenju". Iran podupire ustaničke pokrete u arapskom svijetu, uz izuzetak Sirije, tradicionalnog saveznika u regiji. Hamenei je u govoru osudio i NATO-ovu intervenciju u Libiji, kazavši kako je pritom uništena infrastruktura zemlje.

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je u subotu koliko je važno da kršćani budu ujedinjeni spram sekularizacije društva, nekoliko dana prije posjeta pape Benedikta XVI. rodnoj zemlji. "Mislim da je važno neprestano podsjećati na jedinstvo kršćana u naše doba jer sekularizacija napreduje", ustvrdila je kancelarka, protestantkinja i kći pastora koji je radio u nekadašnjem DDR-u. "Treba stalno podsjećati na ono što kršćanska vjera ima zajedničko", dodala je ona u tjednom video prilogu na svojoj Internet stranici.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙