FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 2. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ŠIBENIK

U Golubiću danas neće biti najavljenog otvaranja spomenika koji je "Udruženje porodica poginulih i nestalih iz Krajine" sa sjedištem u Beogradu, bez odgovarajućih dozvola, podiglo u porti golubićke crkve sv. Stefana za srpske žrtve u Domovinskom ratu. Održavanje svečanosti otvorenja spomenika koje je bilo najavljeno za danas zabranio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko strahujući kako bi takvo događanje vjerojatno dovelo do značajnog uznemiravanja građana i remećenja javnog reda i mira na širem kninskom području, potvrdila je za Hinu Marica Kosor, glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave. Za sad je situacija u Golubiću mirna, te nema nikakvog okupljanja stanovnika, potvrdila je glasnogovrnica Kosor, koja se nalazi na terenu. Ipak, kazala je, šibensko-kninska Policijska uprava poduzela je sve mjere kako bi današnji dan protekao mirno, a pored spomenika dežuraju policijski službenici. Branitelji danas neće prosvjedovati, rekao je Ante Anić Kremić, predsjednik koordinacije kninskih braniteljskih udruga, koje su prve reagirale na gradnju spomenika u Golubiću izražavajući javnu sumnju da su na spomeniku među 34 imena Srba poginulih u ratu i imena onih koji su se borili na strani agresora. "Koordinacija nije protiv prisjećanja na poginule s pijetetom, Srbe nitko nije dirao jučer u Varivodama, niti u Gošiću dok su se prisjećali ubijnenih civila, no Varivode i Golubić nisu ista stvar", kaže Anić Kremić. Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdila da je spomenik u Gorlubiću izgrađen bez pripadajućih dozvola i suglasnosti, te na zemljištu koje je uglavnom državno.

ZAGREB

HDSSB-ov saborski zastupnik Ivan Drmić, osječki građevinski poduzetnik Drago Tadić i još troje optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi promijenili presudu Branimiru Glavašu trebali bi se u ponedjeljak naći pred optužnim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda koje će odlučiti o osnovanosti optužnice. Vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, naknadno će se najaviti pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi. USKOK je optužnicu protiv Drmića (39), Tadića (50), njegove supruge Božice Tadić-Ćavar (49), splitskog poduzetnika Srećka Jurišića (43) i bivše zamjenice glavnog urednika "Glasa Slavonije" i Glavaševe prijateljice Sanje Markotić (45) podigao početkom srpnja ove godine. Okrivljenike se tereti za kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje kaznenog djela. Drmiću je zbog tog slučaja skinut zastupnički imunitet. Prvooptuženi Tadić većinski je vlasnik građevinske tvrtke "Osijek Koteks", a javnosti je poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste "Slavonica". Bivšeg saborskog zastupnika Glavaša zagrebački Županijski sud osudio je na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku, a Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na osam godina. Glavaš je prije nego što je presuda objavljena pobjegao u BiH, gdje izdržava zatvorsku kaznu.

ZAGREB

Na upravo završenoj 7. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2011. održanoj u Taipeiju na Tajvanu hrvatski inovatori su u ovogodišnjem nastupu osvojili 15 odličja: dvije zlatne, četiri srebrne, tri brončane i šest posebnih nagrada, priopćio je danas Hrvatski savez inovatora. Na izložbi u Svjetskom trgovinskom centru na više od 15.000 četvornih metara izložbenog prostora 1500 izlagača predstavilo je oko 2100 inovacija iz 23 države, što tu izložbu inovacija i ove godine čini najvećom na svijetu. Hrvatska je predstavila devet inovacija i novih proizvoda. Zlatne medalje osvojili su Vilko Žiljak, Klaudio Pap, Jana Žiljak Vujić i Ivana Stanimirović Žiljak za inovaciju „ZRGB digitalni sustav“ i mladi zagrebački inovatori Leon Trivić i Goran Tanodi s mentorom Milanom Koraćem za inovaciju „Zagrebačko parkiralište“. Srebrne medalje osvojili su Roberto Legović i Ivana Legović za inovaciju „Esensa mediterana, Caviar Gold Cream“, Rosa Ferinčević za inovaciju „Acidosalus vaginalete“, Slobodan Rajić za inovaciju „Uređaj za uklanjanje dlaka rs 1“ i Ivan Vrsalović za inovaciju „Kombinirani brodski pogon s energijom vjetra i sunca“. Brončane medalje osvojili su Tomislav Bronzin i suradnici iz tvrtke CITUS d.o.o. za inovaciju „conference@net“, Melita Pavlek-Moćan za inovaciju „Newcell Body Milk AHA 14% + Green Tea“ i Ivan Matuna za inovaciju „Adaptivni led sustav“.

VINKOVCI

Vukovarsko-srijemska policija izvjestila je o uhićenju 14 državljana Afganistana od kojih šestero maloljetnih, koji su tijekom subote i nedjelje nezakonito prešli granicu Republike Hrvatske. Kontrolom teretnog automobila marke „volvo“ s prikolicom srbijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Srbije, u tovarnom prostoru prikolice ispod cerade, u subotu su na graničnom prijelazu Bajakovo zatečena i uhićena šestorica skrivenih državljana Afganistana, od kojih četvorica maloljetnika. Vozač, koji se branio da nije znao da se u prikolici nalaze skrivene osobe, pušten je i protiv njega je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru upućeno posebno izvješće. Na županijskoj cesti Tovarnik- Sotin, oko 1500 metara od mjesta Tovarnik, jutros je zatečeno i uhićeno osam državljana Afganistana, od kojih dvoje djece. Protiv svih je doneseno rješenje o protjerivanju iz RH, određena zabrana ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak povratka u Srbiju. Prema podacima vukovarsko-srijemske policije, do od 1. siječnja do 25. rujna 2011. godine u nezakonitom prelasku državne granice zatečena su ukupno 774 strana državljana što je u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, kada su zatečena 172 stranca, povećanje od čak 350 posto. Od ukupnog broja stranih državljana zatečnih tijekom ove godine u nezakonitom prelasku državne granice, 478 je Afganistanaca.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙