FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 1. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

U prigodi Dana ružičaste vrpce, akcije za prevenciju raka dojke, okupljeni ispred zagrebačkog HNK-a, koji su šetnjom prošli središtem grada, zatražili su donošenje nacionalnog programa za liječenje raka dojke što podrazumijeva liječenje oboljelih žena u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom prema kriterijima Europske unije. Zagrebačku akciju podupiru i mnoge žene iz hrvatskog političkog i javnog života, a Dan ružičaste vrpce obilježava se u više od 30 hrvatskih gradova. Deklaracija Europskog parlamenta iz ožujka 2010. obvezuje članice Europske unije da se centri osnuju do 2016., a svrha je smanjiti smrtnost oboljelih žena od raka dojke za 20 posto, istaknula je u ime organizatora predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska, Nada Kraljević. Podsjetila je da se se Dan ružičaste vrpce obilježava dvanaestu godinu, tradicionalno svake prve subote u listopadu, mjesecu posvećenu borbi protiv raka dojke u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Akcija je usmjerena na podizanje svijesti o toj bolesti koja poprima sve osobine epidemije u svijetu i u Hrvatskoj, upozorila je. Stanje u Hrvatskoj ocijenila je katastrofalnim, no, podsjetila je da je u Hrvatskoj već ostvaren jedan dio strategije kroz program za rano otkrivanje raka dojke pokrenut 2006., kojim se na preglede pozivaju žene između 50-te i 69-te godine života, među kojima je rak dojke najučestaliji. Rekla je da očekuje potporu saborskih zastupnika donošenju Nacionalnog programa liječenja raka dojke, što su već podupli predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

VIROVITICA

Središnja svečanost obilježavanja Međunarodnog dana starijih danas se održava u Virovitici. U organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grada Virovitice na obilježavanju sudjeluje tristotinjak korisnika i izvoditelja programa međugeneracijske solidarnosti iz čitave Hrvatske. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić naglasio je da ministarstvo provodi dva programa namijenjena starijim osobama - "Pomoć u kući starijim osobama“ i „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“. U 160 jedinica lokalne samouprave provodi se ukupno 91 program u koji je uključeno 15. 550 korisnika. "U ovim teškim recesijskim vremenima programi međugeneracijske solidarnosti nisu uskraćeni, štoviše i proširuju se, ove godine za 7 programa“, rekao je ministar Ivić te naglasio da ministarstvo ove godine za programe međugeneracijske solidarnosti izdvaja 46 milijuna kuna, a od kada se programi izvode utrošeno je 250 milijuna kuna. Naveo je da je u provedbi programa u cijeloj Hrvatskoj zaposleno 1045 osoba, koje pripadaju uglavnom u teže zapošljive skupine. U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, korisnici programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ na štandovima izlažu ručne radove koji su nastali na radionicama. Ministarstvo je dodijelilo „Priznanje izvrsnosti“ najuspješnijim timovima izvoditelja programa.

SPLIT

Program Kukuriku koalicije ne zagovara "bolne rezove" jer to ne bi pridonijelo prevladavanju gospodarskih poteškoća s kojima je Hrvatska suočena, rekli su danas na splitskom Peristilu čelnici Kukuriku koalicije predstavljajući dio svog programa, Plana 21, koji se odnosi na gospodarstvo i regionalni razvoj. „Kada bi išli na bolne rezove Hrvatska se još nekoliko godina ne bi izvukla iz sadašnjih minusa“, kazao je ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić, rekavši da se Kukuriku koalicija zauzima za obnovu industrijalizacije Hrvatske. Istaknuo kako je prema najnovijim podacima industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini u rujnu u odnosu na prethodni mjesec pala za 4,5 posto, a pala je oko 2 posto u odnosu na prošlu godinu. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić je rekao kako će država s vladom Kukuriku koalicije stati u zaštitu opstojnosti hrvatskih brodogradilišta u slučaju neuspjeha njihove privatizacije. "Brodogradnja je jedan od rijetkih naših proizvoda koji se približava svjetskim standardima", rekao je Čačić. Demantirao je da će Kukuriku koalicija, dođe li na vlast, otpustiti 80 posto ljudi. Problem je „par stotina“ uposlenih i nekompetentnih u javnim poduzećima, kazao je Čačić, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović je, rekao da se, dođe li na vlast, Kukuriku koalicija neće osvećivati niti će se baviti revanšizmom. „Tko je kriv neka odgovara pred sudovima i poviješću, mi nismo suci, nego političari koji su odgovorni biračima“, kazao je. Milanović je rekao da će predizborna kampanja Kukuriku koalicije koštati najviše do 15 miljuna kuna te da će se u kampanji štedjeti gdje god je moguće.

ĐAKOVO

Nakon pet dana prosvjedovanja s 300 krava pokraj zgrade općine Semeljci, čime su izrazili nezadovoljstvo što su na natječaju za državno poljoprivredno zemljište na području općine Semeljci ostali bez dosadašnjeg zakupa 65 hektara koji su obrađivali 16 godina, stočari iz Đurđanaca pokraj Đakova - mnogobrojna obitelj Stipe Markića, danas je završila prosvjed i stoku vratila kući. Prema riječima Zorana Markića, predstavnici obitelji jučer su posjetili ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i, kako tvrdi, on im je uručio nalaz kojim je utvrđeno da su Markići u pravu, da im je dosad obrađivana zemlja trebala biti i sada dodijeljena. Nalaz je sačinilo povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede nakon što je Državno odvjetništvo još jednom pregledalo dokumentaciju oko sporne zemljišne čestice. "Zadovoljni smo ovakvi ishodom gdje je i Ministarstvo potvrdilo da smo bili u pravu, da smo mi kao dosadašnji zakupci, kao posjednici, imali pravo prvenstva za dodjelu te zemlje", izjavio je Zoran Markić. Njemu i ostalim članovima obitelji slijedi nova pravna bitka za tu česticu. Načelnik Semeljaca Grga Lončarević danas nije htio komentirati novonastalu situaciju, jer, tvrdi, još nije vidio spomenuti nalaz Ministarstva.

RIJEKA

U sklopu projekta rapske gradske uprave „Kampor – polje sjećanja“ u Rabu se od 30. rujna do 2. listopada održava prvih pet okruglih stolova i konferencija o kulturi sjećanja. Tijekom skupa bit će održani okrugli stolovi o filozofsko-sociološkom aspektu totalitarnih režima, o totalitarnim režimima i koncentracijskim logorima, o međugeneracijskom prijenosu trauma, o akademiji demokracije te o temeljnim europskim vrijednostima – interkulturalizmu, toleranciji i ljudskim pravima. Za sutra je najavljena konferencija „Kultura sjećanja“ na kojoj će biti riječi o interkulturalnom obrazovanju i demokraciji, o pamćenju, povijesti i kulturnoj uvjetovanosti, o sjećanjima istarskih logoraša te o vizualnom identitetu muzeja i memorijalnih centara. Na okruglim stolovima i konferenciji sudjeluju osobe iz akademskog, kulturnog, političkog života. Grad Rab namjerava osnovati Memorijalni centar Kampor u okviru kojeg će biti Muzej sjećanja i Centar za razvoj kulture sjećanja te edukacijski centar za razvoj demokracije i ostalih humanističkih znanosti. Kako stoji u materijalu, nakon potpisivanja ugovora između Benita Mussolinija i Ante Pavelića 1941. u Rimu, fašistička vojska Italije je okupirala zapadni dio Slovenije i obalni dio Hrvatske, a nedugo zatim počeo je teror nad domicilnim stanovništvom. Na Rabu je izgrađen koncentracijski logor Kampor u kojeg su bili deportirani civili, uglavnom Hrvati iz Gorskog kotara, Istre i Primorja, Slovenci i Židovi. Logor je djelovao je od srpnja 1942. do kapitulacije Italije u rujnu 1943.

ZAGREB

Sajamska izložba Krapinsko-zagorske županije "100 posto zagorsko", kojom se Zagrepčanima predstavljaju tradicijski zagorski proizvodi, kuhinja, obrti, te tradicija i kultura, otvorena je danas na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. "100 posto zagorsko" je manifestacija na kojoj se izlažu, i prodaju, poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. Sudjeluje više od 60 poljoprivrednih proizvođača, toplica, agroturizama, hotela, restorana, obrtnika, tvrtki, kulturnih ustanova i udruga. Na 50 izložbenih i prodajnih štandova izvorne proizvode Zagorja prezentiraju voćari, povrćari, cvjećari, medari, sirari, vinari i drugi. Viteške borbe i mačevanje pokazat će Vitezovi zlatnog kaleža, koji su uz Muzeje Hrvatskog zagorja organizatori velikog Viteškog turnira u Gornjoj Stubici. Uz njih će Trgom u svečanim vojničkim odorama marširati Keglevićeva straža, udruge kuburaša i dvorskih plesova, tamburaši i vrhunski folkloraši, čak i jedna obitelj krapinskog pračovjeka, koja će pokazatui način života neandertalaca. Otvarajući manifestaciju Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je višestoljetnu povezanost Zagorja i Zagreba, a zamjenca zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević pozvala je Zagrepčane da posjete manifestaciju, koja traje i sutra.

KOPAČKI RIT

U Parku prirode Kopački rit, jednom od najvećih ornitoloških rezervata u Europi, danas su brojni posjetitelji imali prilike promatrati ptice, čime je obilježen Međunarodni dan promatranja ptica. Stručni djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit su posjetitelje, među kojima su bili članovi Izviđačkog kluba Tur iz Velike Gorice i Odred izviđača Samobor, upoznali s podacima o pticama u Ritu i načinom kako mogu odrediti o kojoj je ptici riječ. Voditeljica Službe za prezentacijske aktivnosti te ustanove Ružica Marušić rekla je kako je Park prirode Kopački rit od svjetskog značaja po broju i vrsti ptica koje stalno ili povremeno nastanjuju ovo najočuvanije europsko močvarno stanište. U Kopačkom ritu do sad je zabilježeno 297 vrsta ptica, među kojima su mnoge zaštićene i u svjetskim razmjerima, poput orlova štekavaca; tu obitavaju brojne sive čaplje, crne rode, velike bijele čaplje, divlje patke i guske i ostale rijetke ptice, rekla je. Prema zadnjem zimskom prebrojavanju u Kopačkom ritu je bilo više od 22.000 ptica različitih vrsta, rekla je Marušić. Prvi podatci o pticama Kopačkog rita potječu iz 18. stoljeća, a evidencija o odstrijeljenoj pernatoj divljači počela se voditi 1785. godine na gazdinstvu Belja. Kao posebnu zanimljivost istaknula je podatak da se u proljeće 1981. godine u Kopačkom ritu pojavila obalna čaplja što je prvi put zabilježeno u Hrvatskoj i ocijenjeno kao veliko čudo jer se ta ptica inače gnijezdi na zapadnoj obali Afrike od Mauritanije do Gabona.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙