FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica snažno porasle

Autor: neba
LONDON, 27. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, treći dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača da će europski dužnosnici pronaći rješenje za dužničku krizu i spriječiti veće poremećaje u bankarskom sustavu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 2,2 posto, na 917 bodova, nakon što je jučer ojačao 1,8 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX i indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 1,8 i 2,7 posto.

Medijski napisi o mogućem povećanju vrijednosti europskog fonda za financijsku stabilizaciju, otpisu dijela grčkog duga i dokapitalizaciji europskih banaka potaknuli su nadu da će uskoro dužnička kriza eurozone biti savladana.

„S obzirom na veliku nesigurnost, trenutačno ima mjesta i za optimizam i za pesimizam. Optimisti su danas prevladali, nadajući se skorašnjem rješenju dužničke krize. No, na tržištu je i dalje puno zabrinutosti jer su neki ulagači skeptični prema mjerama kojima bi se trebala riješiti kriza“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Jutros su najveće dobitnice dionice banaka, koje su već dugo pod snažnim pritiskom zbog njihove izloženosti u obveznicama prezaduženih članica eurozone.

STOXX Europe 600 indeks bankarskog sektora skočio je jutros 3 posto. No, u odnosu na početak godine i dalje je na gubitku gotovo 33 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,8 posto, na 8.609 bodova, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u dvije i pol godine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙