FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena dionica na europskim burzama

Autor: scvi
LONDON, 31. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama danas su porasle, prateći rast na Wall Streetu, uslijed nade investitora da će američki Fed uskoro najaviti nove stimulativne monetarne mjere radi poticanja gospodarskog rasta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati ojačao je 0,6 posto, na 945,53 bodova, nakon jučerašnjeg porasta za 1 posto. Ipak, i dalje je više od 12 posto na gubitku od početka mjeseca.

Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su na dobitku između 0,13 i 0,9 posto.

Najveće dobitnice dionice su rudarskih kompanija, čije su cijene u prosjeku porasle 1,2 posto.

Zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere središnje američke banke, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle treći dan zaredom.

„Tržišta se trenutno čine podcijenjena. To je potencijal za bolja vremena ubuduće. Fed je prilično zabrinut da SAD i zapadni svijet padaju u zamku likvidnosti, niskih kamatnih stopa i niske inflacije, što uzrokuje japansku bolest, kod koje građani odgađaju potrošnju i investicije. Ako će trebati poduprijeti inflaciju, Fed će to učiniti“, ističe Lothar Mentel, iz investicijskog fonda Octopus Investments.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je stagnirao, završivši trgovanje na 8.955 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙