FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama tjedan počeo daljnjim padom cijena

Autor: neba
LONDON, 26. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nastavljajući negativni trend od prošloga tjedna, jer vijesti da europski dužnosnici razmatraju nove načine za suzbijanje dužničke krize nisu ohrabrile ulagače.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,1 posto, na 872 boda, nakon što je prošloga tjedna potonuo 5,9 posto, zaronivši na najnižu razinu u 26 mjeseci.

Pariški CAC i londonski FTSE i indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,8 posto, dok je frankfurtski DAX balansirao na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Obećanja s jesenskog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda tijekom vikenda u Washingtonu da će učiniti sve kako bi spriječili da spriječe produbljivanje europske dužničke krize nisu smirila ulagače jer nema nikakvih konkretnih prijedloga.

„U cijene dionica ulagači ugrađuju najgori mogući scenarij, no mislim da podcjenjuju europski mehanizam za rješavanje dužničke krize. Uskoro bi moglo doći do snažnijih signala europskih lidera i konkretnih mjera za spašavanje Grčke, što bi moglo potaknuti snažan uspon cijena dionica“, kaže Christian Jimenez, predsjednik tvrtke Diamant Bleu Gestion.

Zbog oštrog pada cijena sirovina, pod najvećim je pritiskom jutros rudarski sektor. Cijene dionica Xstrate i Rio Tinta potonule su više od 3,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 2,2 posto, na 8.374 boda, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙