FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze prate pad Wall Streeta

Autor: neba
LONDON, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, prateći jučerašnji pad na Wall Streetu, jer predsjednik Feda Ben Bernanke nije najavio nove poticajne monetarne mjere.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,2 posto, na 938 bodova, nakon što je jučer porastao 0,9 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,8 posto.

Ulagače je ponajviše razočarao predsjednik američke središnje banke Bernanke koji u svom jučerašnjem govoru nije najavio nove poticajne monetarne mjere.

Predsjednik SAD-a Barack Obama jučer je, pak, u Kongresu pozvao zastupnike da usvoje paket mjera za poticanje zapošljavanja, vrijedan 447 milijardi dolara. Obama želi da taj zakon o zapošljavanju bude usvojen u Kongresu do kraja godine, no to će biti teško, s obzirom da republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu.

„Ulagači su suzdržani jer ne mogu 'čitati' tržište. Dok ne bude kredibilnih politika, dotle se ulagačima neće vratiti povjerenje. Bernanke je u Jackson Holeu nedavno poručio političarima da oni moraju više napraviti. Obama je, pak, najavio poticajne mjere za zapošljavanje, no tržište sada mora procijeniti kakav bi utjecaj te mjere imale i hoće li uopće proći u Kongresu“, kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u tvrtki Seven Investment Management.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,6 posto, na 8.737 bodova. U cijelom ovom tjednu pao je 2,4 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙