FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze blago porasle, nakon jučerašnjeg potonuća

Autor: neba
LONDON, 23. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada na najniže razine u 26 mjeseci, jer je ulagače ohrabrilo obećanje skupine G20 da će učiniti sve kako bi sačuvala stabilnost financijskih tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,9 posto, na 882 boda, nakon što je jučer potonuo 4,7 posto, zaronivši na najnižu razinu u 26 mjeseci.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 posto.

Ministri financija i središnji bankari skupine G20 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava poručili su sa sastanka u Washingtonu da će spriječiti da europska dužnička kriza potkopa bankarski sustav i financijska tržišta, a neki od njih pozvali su i na povećanje fonda za financijsku stabilnost eurozone.

Zahvaljujući tome, najveće su dobitnice jutros dionice francuskih banaka, koje su značajno izložene dugovima prezaduženih članica eurozone.

Cijene dionica Societe Generalea, Credit Agricole i BNP Paribasa porasle su između 1,9 i 3,9 posto.

„Cijene su porasle jer su ulagači odahnuli nakon nekoliko dana oštrog pada. No, ništa se ne može promijeniti preko noći. Obećanje o poticanju gospodarstva lakše je izreći nego ostvariti“, kaže Mark Priest, analitičar u tvrtki ETX Capital.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas nije radilo.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙