FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena europskih dionica uoči podatka o zaposlenosti u SAD-u

Autor: scvi
LONDON, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama jutros su pale, prekinuvši 4-dnevni pozitivni niz, jer investitore brine da bi podaci o zaposlenosti u SAD-u za kolovoz mogli ukazati da američko gospodarstvo tone u još jednu recesiju.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati potonuo je 1,1 posto, na 962,97 bodova, nakon jučerašnjeg rasta za 0,7 posto.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu su između 1,45 i 2,12 posto.

„Mislim da će podaci o američkoj zaposlenosti biti lošiji od očekivanja. Oni bi mogli biti poziv tržištima za buđenje, a cijene dionica mogle bi dodatno potonuti. Očekivanja trećeg kruga mjera monetarnog popuštanja pomogla su burzama proteklih dana, no na kraju dana, tržišta dionica ipak trebaju bolje gospodarsko okruženje, koje će stimulirati rast i rezultate kompanija“, ističe Koen De Leus, strateg pri KBC Securitiesu.

Ekonomisti očekuju da će službeni podaci američke vlade o zaposlenosti pokazati da je u proteklome mjesecu kreirano oko 70.000 novih radnih mjesta. No, tržišni sudionici pribojavaju se lošijih podataka, zbog oštrog pada komponente zapošljavanja u sklopu ISM indeksa industrijske aktivnosti, objavljenog jučer.

Najviše su pale cijene dionica europskih banaka, jer su investitori na oprezu zbog članka u New York Timesu da regulatorne vlasti u SAD-u spremaju sudske tužbe protiv velikih banaka poput Bank of America, JP Morgan Chasea, Goldman Sachsa i Deutsche Banka zbog propusta u njihovim procedurama oko stavljanja ovrha nad kućama.

Investitore brine da bi banke mogle biti prisiljene isplaćivati na milijarde dolara odšteta, što bi godinama pritiskalo njihove poslovne rezultate.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je pao 1,21 posto, završivši trgovanje na 8.950 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙