FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze potonule 3 posto zbog Fedovog pesimizma

Autor: neba
LONDON, 22. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer je Fed upozorio na značajne prijetnje ionako oslabljenom američkom gospodarstvu, a ulagače je razočaralo i slabljenje industrijske aktivnosti u Kini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 2,5 posto, na 895 bodova, nakon što je već jučer pao 1,7 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 3 i 3,5 posto.

Uz dužničku krizu u eurozoni, koja već mjesecima pritišće tržišta, ulagače zabrinjava i slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

Jučer je američka središnja banka poručila da postoje značajni rizici slabljenja gospodarstva SAD-a, a jutros objavljeni podaci ukazuju i na usporavanje rasta u Kini.

„Uz političku nesigurnost, sada su tržišta pod pritiskom i zbog značajnog makroekonomskog usporavanja. U Kini je rast dugo vremena bio snažan, pa ako iskrsnu problemi, to neće biti dobro za tržište“, kaže Klaus Wiener, ekonomist u tvrtki Generali Investment.

„ne bi me iznenadila na panika na tržište jer je situacija fundamentalno vrlo slična onoj iz 2008. godine. I danas imamo poremećaje na međubankarskom tržištu, no dostupnost kredita ipak je veća nego tada, što bi trebalo pomoći“, kaže Wiener.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,1 posto, na 8.560 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙