FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

DONJI KRALJEVEC - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je danas u Donjem Kraljevcu otvorio novoizgrađenu tvornicu tvrtke "Tehnix", rekao je komentirajući to što je predsjednica vlade najavila izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica kako hrvatska vlada treba štiti nacionalne interese. Nije želio govoriti je li izmjena tog zakona najsretnije rješenje, no, kako je rekao, još ima vremena za konzultacije. Također je rekao da se, osim zaštite hrvatskih interesa, moraju poštovati i potpisani ugovori. Kako je dodao, treba štititi zakonitost, ali i istražiti je li bilo korupcije. Za mađarskoga premijera Orbana rekao je da on štiti mađarske interese, a na nama je da štitimo zakonitost. "Ako je bilo korupcije, to se mora istražiti i to se mora sudski dokazati, a dotad se treba naći način da se osiguraju hrvatski interesi", rekao je Josipović. U Donjem Kraljevcu Josipović je otvorio novoizgrađenu - petu tvornicu tvrtke "Tehnix" te sunčanu elektranu snage 102 kW. 'Tehnix' se, istaknuo je Josipović, orijentirao prema zelenoj industriji, i to je jedan od budućih smjerova hrvatskog razvoja. U izgradnju tvornice "Tehnix" je uložio tri milijuna eura, od čega dva milijuna svojeg novca, a milijun eura je zajam HBOR-a.

ZAGREB - U Zagrebu će se u sklopu poslovno-trgovačkog kompleksa Green Gold u proljeće iduće godine otvoriti hotel Doubletree by Hilton kojim će upravljati svjetski poznata hotelska grupacija Hilton Worldwide i u čiju gradnju i opremanje zagrebačka tvrtka B.P. Pluto ulaže oko 25 milijuna eura, najavljeno je na današnjem potpisivanju ugovora o upravljanju tim hotelom između B.P. Pluta i grupacije Hilton. Ugovor su potpisali potpredsjednik Hilton Worldwidea za razvoj za područje središnje i istočne Europe Ulrich Widmer i vlasnik tvrtke B.P. Pluto Branko Perković. Napomenuvši da Zagreb u strateškom razvoju Hiltona u ovoj regiji ima važno mjesto, Widmer je kazao da su u Perkoviću i kompleksu u gradnji Green Gold na uglu Radničke ceste i Vukovarske ulice u sklopu kojeg će biti i hotel našli sve što su uvjetovali. To je kvaliteta gradnje, dobra lokacija, zaštićen okoliš te profesionalnost. Hotel će biti dizajnerski, imat će 152 sobe, restorane, poslovni centar, bazen, wellness i druge sadržaje usklađene s Hiltonovim brendom DoubleTree, koji je od 2008. na europskom tržištu gdje danas u 10 zemalja ima 23 hotela, dok u cijelom svijetu pod tim brendom Hilton ima 250 hotela. Vlasnik tvrtke-investitora Perković najavio je da će se cijeli kompleks Green Gold otvoriti u prvoj polovici iduće godine te da je ukupna vrijednost cijele te investicije oko 600 milijuna kuna.

ZAGREB - Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna ove godine na temu "Turizam-povezivanje kultura" koja je odabrana jer turizam pridonosi uklanjanju prepreka među različitim kulturama, toleranciji, poštovanju i promicanju globalnog razumijevanja kroz putovanja, a ministar turizma Damir Bajs tim je povodom poručio da je povezanost kulture i turizma u Hrvatskoj jedna od poluga za održavanje konkurentnosti Hrvatske u europskom okruženju. Svojom ponudom temeljenoj na raznolikosti i autohtonosti Hrvatska sve više postaje odredište i bogate kulturne ponude, raznih festivala i zbivanja tijekom cijele godine. Time je turizam i prigoda za zbližavanje, razumijevanje i prihvaćanje raznolikosti, jer desetak milijuna turista u Hrvatskoj godišnje ne samo da upoznaje kulturu Hrvatske nego je i prenosi po odlasku u svoje zemlje, ističe se u poruci ministra Bajsa. Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna od 1980. na preporuku Svjetske turističke organizacije, a službena ceremonija na svjetskoj razini sutra će se održati u egipatskom odredištu Aswansu na Nilu. Vezano za temu ovogodišnjeg Dana glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai u svojoj je poruci naglasio da su milijuni ljudi u svijetu i njihove kulture bliže nego ikad, što potvrđuje podatkom da je prošle godine 940 milijuna turista putovalo preko međunarodnih granica.

ZAGREB - Grupa Plinacro prošle je godine ostvarila neto dobit u iznosu 133,8 milijuna kuna, a u plinski je transportni sustav uloženo rekordnih 1,4 milijarde kuna, priopćeno je danas iz Plinacroa. Skupština i Nadzorni odbor Plinacroa usvojili su godišnji izvještaj Grupe Plinacro za 2010. godinu koja će ostati upamćena kao godina tijekom koje su ostvarena najveća ulaganja od početka provedbe razvojno-ulagačkih ciklusa izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Hrvatske. Investicijske aktivnosti Grupe Plinacro u 2010. rezultirale su izgradnjom oko 300 kilometara novih plinovoda. Uz realizirani plan ulaganja u drugi i treći dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, izgrađena su i dva plinovoda na području Slavonije - Slobodnica-Donji Miholjac te međunarodni plinovod Dravaszerdahely-Donji Miholjac, čime je ostvarena interkonekcija hrvatskog i mađarskoga plinovodnog sustava i omogućen novi pravac dobave prirodnog plina, ističu iz Plinacroa.

ZAGREB - Hrvatski su drvoprerađivači nakon niza marketinških i drugih poslovnih aktivnosti Hrvatske gospodarske komore, odnosno predstavništva HGK u Moskvi, potpisali prve izvozne ugovore za rusko tržište, izvijestili su iz HGK. Tako tvrtke PAN Parket d.o.o. i Drvoproizvod d.d. ovih dana kreću s prvom isporukom hrvatskog parketa u Rusiju, dok je tvrtka Lokve ugostila već nekoliko ruskih poslovnih delegacija i nalazi se pred potpisivanjem ugovora. Rezultat svih napora i aktivnosti došao je tek nedavno, ali ohrabruje činjenica da smo ipak uspjeli plasirati naše proizvode na ovo veliko i iznimno zahtjevno tržište, kazao je pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Rajko Ružička. Vjeruje da je ovo tek početak povratka hrvatskih tvrtki i hrvatskih proizvoda na tržište Ruske Federacije te napominje kako će nakon drvoprerađivačke industrije isti recept za osvajanje ruskih kupaca primjeniti i na sektor vinarstva.

SPLIT/IMOTSKI - Radnici imotskih poduzeća "Vodoprivrede" i "Trimota" danas su, u organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS), prosvjedovali kod međudržavnog graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom u Vinjanima Donjim jer su nezadovoljni teškim stanjem u tim tvrtkama i višemjesečnim izostankom plaća. "Blizu 200 radnika tih dvaju poduzeća prosvjedovalo je oko sat i pol", izvijestio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Imotska "Vodoprivreda" u većinskom je vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije te, kako je istaknuo Matijašević pred prosvjednicima, za teško stanje u poduzeću, u kojem radnici nisu primili plaću deset mjeseci, kriv je župan Ante Sanader. Za stanje u "Trimotu" Matijašević je prozvao ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića jer je država većinski vlasnik tog poduzeća u Imotskom. Imotski gradonačelnik Ante Đuzel je rekao kako imaju obećanje da će se u 'Trimotu' isplatiti jedna od zaostalih plaća, a u 'Vodoprivredi" pokrenuti posao posredovanjem Hrvatskih voda".

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze danas je blago porastao, za 0,19 posto, na 1.850,48 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje završio na istoj razini kao i krajem prošlog tjedna, na 1.023,38 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je danas 17,2 milijuna kuna, a samo su četiri dionice ostvarile promete iznad milijun kuna. Najveći promet zabilježila je dionica Končara EI, od 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,05 posto, na 527,50 kuna. Dionici HT-a cijena je neznatno pala, za 0,01 posto, na 242,99 kuna, a ostvarila je nešto više od 3 milijuna kuna prometa. Za 1,4 milijuna kuna protrgovano je dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla za 3,33 posto, na 1.085 kuna. Pad cijene od 5,42 posto, na 425,62 kune, imala je dionica Atlantske plovidbe, uz promet od 1,1 milijun kuna. Među trgovanijim dionicama, rast cijene za 5,01 posto ostvarila je dionica Dalekovoda, koji je danas objavio da je dobio novi posao u Norveškoj, vrijedan 81 milijun eura.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ukupno prijavljena potražnja iznosila 292,3 mlijuna kuna, dok se na strani ponude našlo tek 92,3 milijuna kuna. Najviše je, 63,3 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa smanjena s 1,33 na 1,27 posto. Također je plasirano i 18 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 2,08 posto te 10 milijuna kuna ročnih depozita po cijeni od 2,3 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 92,3 milijuna kuna, iscrpivši tako sva raspoloživa sredstva iz ponude. Prosječna kamatna stopa porasla je s 1,33 na 1,54 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙