FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski će turizam u 2012. ući spreman s mjerama koje će opet usuglasiti javni i privatni sektor i koje će kao dio razrađenijeg Akcijskog plana za turizam i neovisno o aktivnostima za predstojeće parlamentarne izbore biti dovršene i objavljene do ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma. Najavio je to danas ministar turizma Damir Bajs nakon sastanka s predstavnicima strukovnih udruga i komora u Ministarstvu turizma na kojem je dogovoreno da će udruge u idućih deset dana Ministarstvu dostaviti prijedloge mjera za 2012. Nakon analize i usklađivanja s mogućnostima i tržišnim kretanjima mjere će na Vladu, kako očekuje Bajs, prije Dana hrvatskog turizma koji počinju 19. listopada. I dalje će glavni ciljevi biti održanje tržišnog udjela hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu, povratak domaćeg gosta, produljenje sezone i razvoj nerazvijenih turističkih područja, a i za promociju i oglašavanje iduće se godine planira sličnih kao ove oko 35 milijuna eura. Ministar vjeruje da bi Hrvatska i iduće godine mogla ostvariti veći porast dolazaka stranih turista od 5 posto čemu se nada Europa, jer je već ove godine taj porast u Hrvatskoj bio skoro dvostruko veći od europskih 4 posto.

ZAGREB - Hrvatsko izaslanstvo, u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, sudjelovat će na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koja se održava u Washingtonu od 23. do 25. rujna, priopćeno je danas iz Ministarstva financija. Izaslanstvo Ministarstva financija predvodi ministrica financija Martina Dalić, a Hrvatske narodne banke guverner HNB-a Željko Rohatinski. Tijekom održavanja Godišnje skupštine izaslanstvo će imati niz sastanka u Svjetskoj banci gdje će se ministrica Dalić susresti, između ostalih, s Philippe Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, Peterom Harroldom, direktorom za Hrvatsku, te Rudolfom Jan Treffersom, izvršnim direktorom. Najavljene teme sastanaka s više predstavnika Svjetske banke uključivat će stanje na postojećim projektima te daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata. Izaslanstva Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke održat će i sastanke s predstavnicima MMF-a, a razgovarat će se o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj.

RIJEKA - Operativni program poticanja konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji za 2011., za koji je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva osiguralo bespovratnih 10 milijuna kuna, predstavljen je danas na sjednici Udruženja male brodogradnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci održanoj u sklopu sajma Nautica. Programom poticanja konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji želi se potaknuti proizvodnju i tehnološke procese, raznolikost proizvodnje i širenje djelatnosti u sektoru male brodogradnje. Korisnik potpore mora osigurati 30 posto vlastitih sredstava ili iz nekih drugih izvora financiranja, koja ne sadrže bilo koji oblik državne potpore, mora imati registriranu djelatnost male brodogradnje, a oni koji nisu ispunili uvjete iz ugovora o dodjeli sredstava po Operativnom programu za 2010. godine ne mogu dobiti potporu. Neki od uvjeta su da korisnik nema nepodmirenih obveza prema državi, da posluje pozitivno te da se ne bavi tzv. velikom brodogradnjom. Korisnik potpore mora opravdati dobivene potpore u cijelosti do 30. lipnja 2012., a ukupne materijalne i nematerijalne troškove do kraja 2012. Rok za prijave na natječaj, koji je raspisan početkom rujna, je 3. listopada ove godine.

ZAGREB - Podzemno skladište plina d.o.o. (PSP), nacionalni operator sustava skladištenja plina, ulazi u završnu fazu utiskivanja plina u podzemno skladište u Okolima za ogrjevnu sezonu 2011./2012, a do kraja punjenja u skladištu će se naći 553 milijuna prostornih metara plina, što je i verificirani volumen skladišta, izvijestili su iz PSP-a. Trenutno se u podzemnom skladištu nalazi 530 milijuna prostornih metara plina, a 24. ciklus utiskivanja plina, koji je započeo 1. travnja, trajat će, ovisno o vremenskim prilikama i dnevnoj temperaturi, još dva do pet tjedana. Iz tvrtke napominju da je u tijeku kapitalni remont jedne radne bušotine kojim se planira ostvariti povećanje njenih kapaciteta, a time i ukupnih izlaznih kapaciteta Pogona PSP Okoli.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu od 27. do 30. rujna održat će se "ZG7 - Zagrebački poslovni tjedan" sa tri sajamska projekta - Međunarodni sajam zaštite okoliša, ekotehnologije i komunalne opreme "EMAT", Međunarodni sajam energetike, elekronike i automatizacije "Energetika" i Međunarodni sajam zaštite osoba i imovine "Interprotex". Na Zagrebačkom poslovnom tjednu, koji su namijenjeni isključivo poslovnoj publici, predstavit će se 176 izlagača iz 26 zemalja, kazala je direktorica Sektora za sajmove Vesna Cvitanović na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a. Tijekom četiri dana trajanja sajmova bit će održano niz stručnih skupova i okruglih stolova o aktualnim temama. Među njima je tradicionalni Dan energetike koji će se održati 28. rujna u sklopu sajma Energetika na temu "Hrvatska u zajedničkom europskom energetskom sustavu".

ZAGREB - Sajam mode Fashion.hr Industrija, koji će se održati od 30. rujna do 2. listopada, okupit će 90 izlagača iz Hrvatske i 29 iz regije, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Sajam će se održati pod pokroviteljstvom trgovačke kuće "dm" na Zagrebačkom velesajmu, a po prvi put će uz hrvatske, okupiti i dizajnere iz susjednih zemalja. U tri sajamska dana izlagači će posjetiteljima predstaviti svoje modne kolekcije, uz bogat popratni edukativni i zabavni program. Posjetitelji će imati prigodu vidjeti najbolje hrvatske i regionalne tvorce modne industrije te najnoviju ponudu hrvatskih modnih brendova nastalih kao rezultat suradnje hrvatskih dizajnera i tekstilne industrije.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 16,7 posto, što je pad za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanjskih 16,8 posto, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Kolovoz je tako šesti mjesec za redom kako stopa nezaposlenosti pada na mjesečnoj razini. No, na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti još uvijek veća, za kolovoz prošle godine iznosila je 16,4 posto, a za isti mjesec ove godine 16,7 posto. Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem kolovoza u evidenciji HZZ-a registrirano je 285.345 nezaposlenih. U usporedbi sa srpnjem broj nezaposlenih manji je za 0,8 posto ili 2.250 osoba, a na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz 2010. godine, veći je za 0,7 posto ili za 2.015 osoba

ZAGREB - Uslijed oštrog potonuća cijena dionica na europskim burzama, danas dopodne su i na Zagrebačkoj burzi Crobexi znatno pali, uz velik obujam trgovanja. Crobex indeks oko 12,30 sati bio na gubitku 1,94 posto, na 1.890 bodova. Crobex10 potonuo je 1,44 posto, na 1.041 bod. Redovni promet dionicama dosegnuo je 22 milijuna kuna, što je otprilike pet puta više nego jučer u to doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantic grupe, u visini od 4,4 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 3,7 posto, na 550 kuna. Milijunski promet ostvaren je do 12,30 sati i dionicama Vira, Adrisa i Končar Elektroindustrije. Pritom je dionica Vira oslabila 0,46 posto, povlaštena dionica Adrisa 0,84 posto, a Končara 0,7 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu blago oslabila prema euru, za 0,03 posto, te njegov tečaj iznosi 7,486033 kune. Kuna je znatnije oslabila prema američkom dolaru, za 1,48 posto, a prema britanskoj funti za laganih 0,04 posto. Istodobno je kuna ojačala prema švicarskom franku za 0,62 posto, te srednji tečaj franka iznosi 6,088681 kunu. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,550555 kuna, a funte 8,575066 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙