FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dužnička kriza u eurozoni diktira smjer tržišta

Autor: neba
NEW YORK, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Ulagačima na Wall Streetu predstoji još jedan tjedan pun turbulencija, s obzirom na produbljivanje dužničke krize u eurozoni i moguć nastavak niza slabih makroekonomskih podataka iz američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 2,2 posto, na 10.992 boda, dok je S&P 500 oslabio 1,7 posto, na 1.154 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 2.467 bodova. To je već šesti tjedni pad tih indeksa u posljednjih sedam tjedana.

Velike oscilacije cijena dionica očekuju se i ovoga tjedna jer je u petak član upravnog odbora Europske središnje banke Juergen Stark neočekivano podnio ostavku zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica.

Tijekom vikenda zaredale su, pak, glasine da će ovih dana Grčka proglasiti da je nesposobna vraćati dugove. Grčka je poručila da su to samo tržišne špekulacije usmjerene na slabljenje eura.

Zbog toga će dužnička kriza u eurozoni i ovoga tjedna diktirati smjer na tržištima kapitala.

„Tržišta dionica trenutačno možete izravno vezati za europske banke i njihov problem izloženosti državnim dugovanjima“, kaže Jack de Gan, direktor u tvrtki Harbor Advisory.

S obzirom na ključnu ulogu koju ima ECB u rješavanju dužničke krize u eurozoni, svaka vijest o eventualnom unutarnjem neslaganju, kao što je neočekivana Starkova ostavka, može snažno utjecati na tržišta.

„Europa je trenutačno u fokusu. Ostavka u ECB-u, zadržavanje kamata na dosadašnjim razinama i protivljenje njihovom trenutnom spuštanju, glasine o bankrotu Grčke… Sigurno je, Europa će biti u središtu pažnje“, kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

U fokusu ulagača bit će i nova makroekonomska izvješća. Ovoga će tjedna biti objavljeni podaci o prometu u maloprodaji, kao i potrošačkim te proizvođačkim cijenama u kolovozu. Očekuju se i izvješća Fedovih podružnica u New Yorku i Philadelphiji o industrijskoj aktivnosti u tim regijama. Oba su izvješća prošloga mjeseca pokazala pad aktivnosti.

Proteklih je tjedana niz slabijih nego što se očekivalo izvješća ojačao strahovanja od nove recesije u SAD-u. Analitičari Credit Suissea povećali su mogućnost izbijanja blage recesije s 20 na 25 posto, zbog zabrinutosti u vezi rasta američkog gospodarstva i slabog političkog vodstva u Europi. Smanjili su, pritom, i ciljanu razinu S&P 500 indeksa ove godine s 1.220 na 1.180 bodova.

Najvažniji američki S&P 500 indeks posljednjih se mjesec dana kreće u rasponu od 100 bodova, između 1.120 i 1.220 bodova, uz velike dnevne oscilacije.

„Zapeli smo u toj zoni. S&P indeks zasad nije pao ispod donje razine, ali se nije ni probio iznad gornje. Očekujem i dalje velike dnevne oscilacije indeksa u jednom ili drugom smjeru do određene točke, a prije ili kasnije morat će se probiti ili gore ili dolje“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

Uspon VIX indeksa Čikaške burze opcija također ukazuje na velike pomake na tržištu. Taj 'indeks straha' porastao je prošloga tjedna gotovo 20 posto, dotaknuvši prvi puta od 26. kolovoza razinu od 40 bodova, što pokazuje da su ulagači spremni više platiti kako bi osigurali svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙