FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: za nacionalnu izdaju ne može biti zastare

Autor: ivuc
OSIJEK, 23. rujna 2011.(Hina) - Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako se hrvatska politika, ako želi napraviti zaokret sa stranputice, u koju je zapala posljednjih godina, mora odreći politike "locirati, identificirati, uhititi i transferirati", te da ako nema zastare za ratno profiterstvo ne smije biti zastare ni za kaznena djela nacionalne izdaje.

Na konferenciji za novinare Đapić je govoreći o najnovijim beogradskim optužnicama protiv visokih hrvatskih dužnosnika i 40-tak branitelja, smiješnim i tragikomičnim ocijenio reakcije čelnih ljudi hrvatske Vlade o donošenju posebnog zakona kojim bi se poništili svi akti pravosudnih tijela bivše Jugoslavije i vojnih sudova bivše JNA.

"Naslušao sam se raznih gluposti u politici, ali ova najava predsjednice Vlade je jedna od najvećih u posljednjih deset godina", rekao je Đapić. Ocijenio je kako Hrvatska ima obvezu koja proizlazi iz potpisivanju trilateralnog sporazuma sa Srbijom i BiH o međusobnom procesuiranju optuženih za ratne zločine.

Zapitao je premijerku Kosor i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa kakva je razlika između najnovije optužnice i one protiv generala Gotovine. Kazao je kako je tadašnji Šeksov stav bio "locirati, identificirati, uhititi i transferirati", te zapitao kako bi se danas osjećao Šeks kada bi ga se "uhitilo i transferiralo" te zašto tada nije čvrsto nastupio i kazao da se takva optužnica protiv Gotovine ne smije zaprimiti, jer je, smatra Đapić, to "izdaja hrvatskih nacionalnih interesa".

Zapitao je zašto Šeks nije reagirao na obrazloženje presude Branimiru Glavašu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u kojoj se nalaze teze kako Hrvatska do 8. listopada 1991. godine nije bila suverena država, i da su jedine legitimne formacije bile one tzv. JNA.

Ocijenio je kako Šeks i ostali čelnici Vlade nisu reagirali niti na trilateralni sporazum Hrvatske, Srbije i BiH, a temljem kojeg, smatra Đapić, Srbija i podiže ovakve optužnice. Ustvrdio je kako se time doprinijelo "relativizaciji događaja u Hrvatskoj te pretvaranju obrambenog Domovinskog rata u građanski rat", a što su, smatra Đapić, "akti nacionalne izdaje".

Đapić smatra da bi sadašnja reakcija Vlade bila vjerodostojna da je "vladajuća politika, u posljednjih osam godina, o tome imala jasan stav".

Dodao je kako stoga HSP smatra kako ne može biti zastare za ono što u toj stranci drže nacionalnom izdajom te kako je "veliko pitanje, kakva će biti sudbina sudaca", koji su donosili presude o tome da Hrvatska nije bila država do 8. listopada 1991. godine, i da su do toga datuma hrvatske postrojbe bile paravojne formacije, jer su, po njegovu mišljenju, i ti suci počinili nacionalnu izdaju.

Na novinarski upit očekuje li da će protiv njega biti podignuta optužnica za sudjelovanje u premlaćivanju Igora Rađenovića, s čime su ga povezali neki mediji, Đapić je odgovorio kako je riječ o apsolutnoj i potpunoj izmišljotini.

Ocijenio je kako je riječ o "zastrašujućoj konstrukciji", koja je podložna pravnoj obrani, zbog čega će podnijeti tužbu protiv novinara, koji je, kako smatra, "obmanuo hrvatsku javnost" te protiv nakladnika, za naknadu štete zbog pretrpljene duševne boli.

Dodao je kako će se u slučaju potrebe davanja iskaza odazvati nadležnim državnim tijelima, kojima može reći samo da o tome događaju "nema nikakvih spoznaja", te da ne poznaje Rađenovića.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙