FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik EK ohrabrio ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali nakon što je predsjednik EK Jose Manuel Barroso najavio skoru objavu opcija za uvođenje zajedničke obveznice eurozone, što ulagači smatraju prvim korakom u smjeru rješavanja dužničke krize.

Londonski indeks Ftse ojačao je 1,55 posto, na 5.254 boda, frankfurtski DAX za 2,25 posto, na 5.282 boda, a pariški CAC za 1,83 posto, popevši se na 2.947 bodova.

Barroso je europskim parlamentarcima kazao da bi nešto od toga moglo biti ostvarivo prema uvjetima postojećeg Europskog ugovora, a da bi ostalo zahtijevalo njegove izmjene. Također je kazao da se isključivo dubljom integracijom eurozone može zaustaviti negativni ciklus na financijskim tržištima.

"To bi mogla biti prekretnica i veliki korak naprijed budući da će zemlje s visokim razinama dugova imati mogućnost iznova se zaduživati", kazao je Klaus Wiener, glavni ekonomist u Generali Investmentsu.

Bankovne dionice oporavile su se od ranijih gubitaka izazvanih snižavanjem rejtinga francuskim bankama, budući da je ulagače ohrabrilo potencijalno uvođenje zajedničke obveznice eurozone, koje bi po njihovu mišljenju mogle pomoći izlasku eurozone iz dužničke krize i poboljšati uvjete za banke. Agencija Moody's snizila je rejtinge Societe Generaleu i Credit Agricoleu, navodeći kao razlog njihovu izloženost grčkom dugu. Rejting BNP Paribasa ostavljen je na razmatranju radi mogućeg sniženja.

U europskom bankovnom sektoru u prosjeku su dionice bile na dobitku 0,3 posto. Pritom su dionice Societe Generalea i BNP Paribasa bile na gubitku 2,9 odnosno 1,4 posto, a obje su bile iznad niskih razina na koje su se ranije spustile. Dionice Credit Agricolea ojačale su 2,4 posto, nakon prethodnog pada.

Na dobitku je bio i automobilski sektor, uz prosječan rast cijena dionica pripadnika toga sektora od 1,8 posto.

Analitičari kažu da će trgovina ostati oprezna i reagirati na izjave političara budući da se fokus ulagača preusmjerio sa slabih gospodarskih pokazatelja i strahova od recesije na dužničku krizu u eurozoni.

"Tržišta doista više ne gledaju glavne gospodarske pokazatelje. Samo čitaju s usana političara. U nastavljenim raspravama tražit će smjernice u vezi kontroliranog bankrota Grčke", kazao je Lothar Mentel, glavni ulagački strateg u Octopus Investmentsu.

U fokusu ulagača bit će za danas najavljena telekonferencija grčkog premijera Georgija Papandreua s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyijem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, no analitičari kažu da ne očekuju previše.

"Ne očekujem ništa značajno na toj telekonferenciji. Čak sumnjam da će reći išta više od onih uobičajenih, neodlučnih izjava", kazao je Mentel.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,14 posto, na 8.518 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙