FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak tržišta nafte, strah uračunat u cijene

Autor: gple
LONDON, 20. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nakon što su ulagači zaključili da su strahovanja u vezi s gospodarskim rastom već dobrim dijelom uključena u cijene.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 69 centi, na 109,83 dolara. U ponedjeljak pala je više od tri dolara, zaključivši trgovinu na najnižoj razini na zatvaranju od 22. kolovoza.

Na američkom tržištu cijena barela porasla je 70 centi na 86,40 dolara. Terminski ugovori za isporuke u listopadu istječu tokom dana. Aktivnije se trgovalo ugovorima za isporuke u studenom, po cijeni od 86,44 dolara.

Cijene nafte uglavnom se stabiliziraju nakon snažnih jučerašnjih gubitaka, zabiježenih na većini tržišta roba, zaključio je Mark Thomas iz Marex Spectrona.

"Prodaja roba uz izuzetak zlata bila je prilično nasumična. Sada se nafta oporavlja", pojasnio je.

Na početku trgovine cijene su pale zbog pojačanih bojazni u vezi europskim gospodarstvom, nakon što je agencija Standard & Poor's snizila rejting Italije za jedan stupanj.

"Mislim da je ekonomski Armagedon već dobrom mjerom uračunat u sadašnje cijene i da će one ponovo porasti nakon što fokus ponovo bude na rastu ostalih gospodarstava", zaključio je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte u utorak izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte na početku tjedna iznosila 108,68 dolara, što znači da je bila dva dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙