FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija demantirala je glasine da obavlja pripreme za objavu grčke insolventnosti, nakon niza istupa njemačkih dužnosnika koje su mnogi protumačili kao znak da se Berlin priprema upravo za takav scenarij, pišu europski mediji. Glasnogovornik povjerenika EU-a za ekonomsku politiku Amadeu Altafaj-Tardio kazao je novinarima u Bruxellesu da nedjeljna odluka grčke vlade o novom, dvije milijarde eura vrijednom paketu mjera smanjenja potrošnje i povećanja poreza potvrđuje odanost Atene zacrtanim proračunskim ciljevima. Upitan radi li Komisija na scenariju insolventnosti, odgovorio je: "Ne radimo na takvoj hipotezi". Glasnogovornik Europske komisije kazao je da očekuje da će se inspektori međunarodnih kreditora, uključujući Europsku komisiju, Europsku središnju banku i Međunarodni monetarni fond, vratiti u Atenu ovaj tjedan. Misija će vjerojatno zaključiti posao do kraja mjeseca, dodao je. "Obje strane objavile su time-out. Proteklih dana postignut je važan napredak, zato trojka može nastaviti s radom", pojasnio je glasnogovornik EK.

WASHINGTON - Informacije o kreditima koristan su pokazatelj koji vladama može pomoći razlikovati dobre od loših šokova u financijskom sustavu, konstatirao je Međunarodnim monetarni fond u utorak u najnovijem izvješću. Kreditni plasmani pouzdan su pokazatelj dobrih šokova, kao što je rast gospodarskih aktivnosti kroz povećanje produktivnosti, ali mogu ukazivati i na loše šokove, kao što su nagli skok cijena imovine i ublažena politika dodjele kredita, tumači MMF u analtičkim poglavljima redovnog izvješća o svjetskom financijskom sustavu. Cijelo izvješće bit će objavljeno 21. rujna. Stoga ukupne informacije o kreditima kao koristan dugoročni pokazatelj moraju biti dopunjene dodatnim pokazateljima, kao što je promjena udjela kredita u BDP-u. MMF-ovi su analitičari izračunali da povećanje udjela kredita u BDP-u za više od pet postotnih bodova godišnje, uz skok cijena dionica za 15 posto ili čak više, povećava šanse za krizu u naredne dvije godine na 20 posto. Među tržišno baziranim kratkoročnim pokazateljima koji ukazuju na moguće izbijanje krize već u narednim mjesecima MMF je izdvojio onaj utemeljen na razlici između kamate za međubankovne posudbe LIBOR i prekonoćnog indeksnog swapa OIS i na krivulji prinosa.

SAO PAULO - Vodeća gospodarstva u nastajanju mogla bi razmisliti o dodatnim kupovinama obveznica članica eurozone kako bi pomogla europskim zemljama koje su zaglibile u dužničkoj krizi, izvijestio je u utorak brazilski list Valor Economico pozivajući se na neimenovanog monetarnog dužnosnika. Još nije uspostavljen konkretan dijalog o toj mogućnosti, izvijestio je list, napominjući da bi kupovine mogle biti ograničene na obveznice financijski solidnijih europskih zemalja. Odluka bi mogla biti donesena 22. rujna na sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike u Washingtonu. Dužnička kriza potresa eurozonu već više od godinu dana da bi u posljednje vrijeme učestale spekulacije o mogućoj insolventnosti Grčke odnosno čak njezinom istupanju iz eurozone. U brazilskoj i južnoafričkoj središnjoj banci nisu željeli komentirati izvješće Valor Economica.

LONDON - Euro je u utorak oslabio prema ostalim značajnim stranim valutama na međunarodnim tržištima nakon što je postalo upitno hoće li Kina priskočiti u pomoć Italiji kupnjom obveznica, a dodatni pritisak stvorila mu je aukcija talijanskih obveznica na kojoj je Rim bio prisiljen platiti vrlo visoku cijenu zaduživanja. Euro se tako spustio na 1,3557 dolara nakon što je novinska agencija Market News International objavila da Kina možda neće kupovati talijanske državne obveznice. Prije te vijesti dosegnuo je nakratko 1,3696 dolara, temeljem napisa u Financial Timesu da je Italija pozvala Kinu da kupi njezine obveznice. Prema jenu je tijekom dana jedinstvena europska valuta oslabjela za jedan posto, na 104,41 jena. I dolar je oslabio prema jenu, premda skromnih 0,2 posto, na 77,08 jena. U odnosu na švicarski franak tečaj eura zadržao se gotovo nepromijenjen na oko 1,2030 franaka. Dolar je pak prema franku ojačao 0,3 posto, na 88,30 centima.

LJUBLJANA - Slovenija bi mogla biti odskočna daska za kineske investicije u regiji, izjavila je Fu Ying, zamjenica kinskog ministra vanjskih poslova u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. "Ne postoji država u kojoj je u zadnjih 30 godina sagrađeno toliko infrastrukture kao u Kini. Imamo za to najmoderniju tehnologiju, a upravo to je ono što je zapadnom Balkanu najviše potrebno", rekla je Fu Ying koja je sudjelovala na međunarodnoj konferenciji Bledski forum. Slovenija bi mogla biti odskočna daska za kineske investicije u infrastrukturi na području regije, te partner kineskim tvrtkama u zajedničkim ulaganjima na Balkanu za područje kemijske i farmaceutske, kao i automobilske industrije, kazala je. Europa kao cjelina mora se naučiti primati više investicija iz država u razvoju s visokim stopama rasta poput Kine, jer dolazi do disperzije moći, kapitala, tehnologije i tržišta, navela je visoka kineska dužnosnica. Zato je, kako je istaknula, potrebna i reforma svjetskog gospodarskog modela.

LONDON - S više od tristo trgovina, 70 restorana i kockarnicom, najveći trgovački centar u Europi otvorio je u utorak svoja vrata u radničkoj četvrti na istoku Londona, na nekoliko koraka od Olimpijskog parka za igre 2012. Australski vlasnici ovog trgovačkog kompleksa, čija je gradnja stajala 1,45 milijarda funta (12,6 milijarda kuna) su optimisti, usprkos gospodarskoj stagnaciji. U četvrti s velikim brojem nezaposlenih, ova će supertrgovina omogućiti otvaranje 10.000 radnih mjesta, a gradski vijećnici računaju da će pozitivno djelovati na život ovog dijela grada.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙