FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poskočila cijena talijanskog zaduživanja

Autor: gple
RIM, 13. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Prinosi na talijanske petogodišnje državne obveznice dosegnuli su na aukciji održanoj u utorak najvišu razinu od uvođenja eura, što je dodatno naglasilo zabrinutost ulagača zbog stanja u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Ministarstvo financija prikupilo je aukcijom ukupno 6,485 milijardi eura, nešto manje od ciljanog iznosa od sedam milijardi eura.

Od toga je prodajom novih petogodišnjih obveznica vrijednih prikupilo 3,865 milijardi eura, ali uz rekordnu kamatu od 5,60 posto. Na prošlogodišnjoj aukciji iznosila je 4,93 posto.

Vrijednost ponuda bila veća od vrijednosti ponuđene na upis 1,279 puta, u odnosu na 1,90 puta zabilježenih na prethodnoj aukciji.

Na aukciji su ponuđene i tri milijardi eura vrijedne 10-godišnje obveznice izdane 2008. i 10-godišnje obveznice izdane prošle godine, te 15-godišnje obveznice izdane 2004., uz ostvarene prinose od 5,59, 5,47 i 5,49 posto.

Italija se već mjesec dana oslanja na potporu Europske središnje banke (ECB) da zaustavi rast cijena njezina zaduživanja ali skok prinosa na obveznice u proteklih tjedan dana pokazuje da se raspoloženje na tržištu okrenulo protiv Rima.

Talijanski dug iznosi oko 1.900 milijardi eura a Rim mora do kraja godine prikupiti oko 70 miljiardi eura. Vlada će ovih dana započeti razgovore o dodatnim mjerama poticanja gospodarskog rasta i smanjenja razine duga.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙