FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene naglo porasle; Kina kupuje talijanske obveznice?

Autor: neba
NEW YORK, 13. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ali tek u posljednjim trenucima trgovanja, što se zahvaljuje vijesti da bi Kina mogla financijski podržati Italiju, ali i tehničkim faktorima.

Dow Jones indeks ojačao je 68 bodova, ili 0,63 posto, na 11.061 bod, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 1.162 boda, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 2.495 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja dionice su bile pod snažnim pritiskom zbog oštrog pada europskih burzi na kojima je zavladao strah od bankrota Grčke.

Grčka je u nedjelju najavila novi porez na nekretnine kako bi djelomice pokrpala proračunsku rupu, no sve je više glasina, pa i političkih poziva na kontrolirani stečaj te članice eurozone.

Pritom su oštro pale cijene dionica europskih banaka, posebice francuskih financijskih divova, kao što su BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, jer bi im agencija Moody's mogla smanjiti rejting zbog njihove izloženosti dugovima Grčke i drugih perifernih članica eurozone.

„Sve to zabrinjava. S tolikim pritiskom na europske banke i mogućnošću bankrota Grčke, nitko mi ne može reći da je SAD izoliran od tih problema. To ne prihvaćam“, kaže Douglas Cote, strateg u tvrtki ING Investment Management.

Zbog toga je Dow Jones indeks u jednom trenutku bio u minusu više od 160 bodova. Ipak, u posljednjih 15-ak minuta trgovanja cijene su dionica naglo porasle, nakon vijesti da bi Kina mogla kupiti znatan iznos talijanskih obveznica.

Kako piše Financial Times, posljednjih su tjedana dužnosnici Italije i Kine razgovarali u nekoliko navrata, pri čemu su Talijani predložili Kinezima ulaganje u njihove obveznice, koje su već dulje vrijeme pod snažnim pritiskom jer se ulagači plaše da će dužnička kriza zahvatiti i Italiju.

„Posljednjih 15-ak minuta vladala je prava ludnica, no ovaj dnevni rast cijena dionica ne treba smatrati naznakom dugoročnijeg trenda. Ako se sutra pokaže da se Kina ne kani miješati, možemo očekivati brzu prodaju dionica“, kaže J. J. Kirnahan, strateg u tvrtki T. D. Ameritrade.

Nagli rast cijena dionica analitičari pripisuju i tehničkim faktorima.

„Posljednjih dana cijene su dionica bile pod tako snažnim pritiskom kao da je netko silom pokušavao potopiti napuhani balon. Jasno je da će balon naglo iskočiti barem na kratko“, slikovito objašnjava Sam Stovall, strateg u tvrtki Standard & Poor's Equity Reserch.

Pritom je najviše ojačao tehnološki sektor. To se ponajviše zahvaljuje snažnom, 50-postotnom skoku cijene dionice NetLogica, nakon što je Broadcom ponudio 3,7 milijardi dolara za preuzimanje te kompanije.

Osjetno su porasle i cijene dionica u financijskom sektoru. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,2 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,63 posto, na 5.129 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,27 posto, na 5.072 boda, a pariški CAC 4,03 posto, na 2.854 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙