FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juergen Stark odstupio s dužnosti u ECB-u

Autor: vmom
FRANKFURT, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Član upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark odstupit će s dužnosti zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica, kazali su u petak izvori za Reuters.

Iz ECB-a su potvrdili da će Stark biti drugi njemački dužnosnik koji će otići iz banke nakon što je guverner njemačke središnje banke Bundesbank Axel Weber dao ostavku u veljači, također zbog protivljenja programu otkupa obveznica.

Europska središnja banka objavila je da je Stark dao ostavku zbog privatnih razloga.

Na njegovo mjesto trebao bi doći zamjenik njemačkog ministra financija Joerg Asmussen, kazao je Reutersu neimenovani izvor dobro upoznat s tim planovima.

Po izjavama dvaju izvora Reutersu, odlazak Starka, također glavnog ekonomista u ECB-u, povezan je sa sukobom oko programa otkupa obveznica koji je Italiju i Španjolsku izbavio iz krize u proteklih mjesec dana.

Nakon te vijesti na europskim burzama zabilježen je oštar pad najvažnijih indeksa. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 2,17 posto i bilježi 5.224 boda, frankfurtski DAX 3,43 posto i iznosi 5.223 boda, a pariški CAC 3,13 posto, kliznuvši na 2.989 bodova.

Veći gubitci zabilježeni su i s druge strane Atlantika. Tako je na otvaranju američkih burzi Dow Jones indeks bio u minusu 169,53 boda, tehnološki Nasdaq 28,02 boda, dok je S&P 500 indeks bio na gubitku 16,27 bodova.

Vijest o ostavci pogodila je i euro, kojim se trenutno trguje po 1,3722 dolara, što znači da je tijekom dana oslabio 1,13 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙