FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi nakon oštrog pada

Autor: neba
LONDON, 13. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle jer je ulagače ohrabrila vijest da bi Kina mogla kupiti znatniji iznos talijanskih obveznica, što bi ublažilo strahovanja da će dužnička kriza zahvatiti i treće po veličini europsko gospodarstvo.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 0,8 posto, na 898 bodova, nakon što je jučer potonuo 2,7 posto, na najnižu razinu u dvije godine.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 1,1 posto.

Oporavak tržišta nakon jučerašnjeg oštrog pada ponajviše se zahvaljuje vijesti da je Italija svoje obveznice ponudila Kini, što bi zaustavilo rast prinosa na talijanske državne dugove i smanjilo mogućnost širenja dužničke krize i na tu članicu eurozone.

„Nije prvi puta da se tržište nada kako će Kina uskočiti u pomoć. No, Kinezi su već ove godine kupovali portugalske obveznice i na njima izgubili“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora skočio je 1,4 posto, no od početka godine u minusu je za otprilike 37 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1 posto, na 8.616 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙