FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Kina iznimno cijeni hrvatsku podršku kineskoj politici koja u međunarodnim odnosima teži miroljubivoj politici s ciljem očuvanja svjetskog mira te izgradnji harmoničnog razvoja svjetskog društva, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu general zbora Xu Caihou, član političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke Partije Kine na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. "Održavanje visokog intenziteta međudržavnih posjeta na najvišoj razini je važan doprinos unaprjeđivanju svekolike suradnje i jačanju prijateljstva između hrvatskog i kineskog naroda", rekao je Xu koji je ujedno i potpredsjednik središnje vojne komisije Narodne Republike Kine. Prema priopćenju iz Ureda predsjednika Sabora, Bebić i Xu razgovarali su o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima te suradnji oružanih snaga Hrvatske i Kine. Odnosi Hrvatske i Kine tradicionalno su dobri i prijateljski, zajednička je ocjena Bebića i Xua koji vide velik prostor za jačanje političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja. "Hrvatska pridaje veliku važnost razvoju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa s NR Kinom na svim područjima od zajedničkog interesa te će nastaviti podržavati načelo 'jedne Kine' i davati punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Kine, imajući u vidu da je temelj naših odnosa međusobno poštivanje suvereniteta, rekao je Bebić. Dodao je kako su izvrsni politički odnosi omogućili uspješnu suradnju u kulturi, obrazovanju i znanosti, a da je prioritet jačanje gospodarskih odnosa i pretvaranje visokog stupnja političkog povjerenja u jaču gospodarsku suradnju kako bi se smanjio hrvatski deficit u robnoj razmjeni, prvenstveno kroz kineske investicije, stoji u priopćenju. Predsjednik Sabora istaknuo je kako mogućnost suradnje postoji u prijenosu znanja kroz hrvatske inženjerske usluge Brodarskog instituta i kroz investicije kineskih tvrtki u projekte infrastrukture. Bebić je također podsjetio i na velike mogućnosti razvoja suradnje na području lučkog gospodarstva te korištenja riječke i pločanske luke za pristup kineske robe tržištima srednje i istočne Europe.

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović primio je u ponedjeljak visoko izaslanstvo Narodne Republike Kine koje u službenom posjetu Hrvatskoj predvodi general zbora Xu Caihou, potpredsjednik Središnje vojne komisije NR Kine. Ministar Božinović je u razgovoru s kineskim izaslanstvom istaknuo kako nema otvorenih pitanja između Hrvatske i Kine te kako ima dosta prostora za još kvalitetniju suradnju između dviju zemalja, uključujući i onu na području međunarodne sigurnosti. General Xu Caihou se složio kako postoji prostor za još plodonosniju suradnju dviju zemalja i na obrambenom i sigurnosnom planu. Također, tom prigodom istaknuo je i prioritete u području međunarodne i sigurnosne politike, a predložio je nastavak ustaljenih međusobnih posjeta visokih izaslanstava te mogućnost razmjene časnika na području školovanja i izobrazbe. Uz generala zbora Xu Caihoua, u visokom kineskom izaslanstvu bio je i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS NR Kine general zbora Ma Xiaotian te još osam generala i admirala - vojnih zapovjednika nekoliko kineskih vojnih područja, predstavnika ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva NR Kine, te drugih visokih dužnosnika Ministarstva nacionalne obrane NR Kine. U nastavku svog današnjeg posjeta kinesko izaslanstvo obišlo je i Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski gdje su im predstavljeni programi školovanja za djelatne vojne osobe.

BEOGRAD - Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću u ponedjeljak je, nakon što je tijekom vikenda iz Srbije prebjegao u Trebinje, određen pritvor zbog nepoštivanja obaveze da se sudu u Beogradu javlja dva puta na tjedan. Glasnogovornica višeg suda u Beogradu u izjavi koju prenose beogradski mediji navela je kako je istražni sudac Vučureviću odredio pritvor zbog neispunjavanja svoje obaveze da se ponedjeljkom i četvrtkom javlja sudu. Po njezinim riječima, sudac je od službe za otkrivanje ratnih zločina u srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova zatražio i provjeru informacije da je Vučurević napustio Srbiju. Iz beogradskog višeg suda u nedjelju je, nakon Vučurevićeva bijega u Trebinje, objavljeno kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović novinarima nije željela komentirati Vučurevićev slučaj, objasnivši kako je ona ta koja, nakon odluke suda, donosi konačnu odluku o izručenju. Ministrica je izrazila uvjerenost da će odluka o izručenju, ukoliko je ona bude donijela, moći biti provedena. Govoreći o nedavnom izručenju Hrvatskoj iz Francuske bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe "Škorpiona" Milorada Momića, Malović je navela kako srbijansko pravosuđe nije dobilo službenu informaciju o tome, dodavši kako će Srbija surađivati s Hrvatskom. Francuska je 2. rujna Hrvatskoj izručila Milorada Momića optuženog za ratni zločin, nakon što je početkom veljače uhićen u Francuskoj temeljem Interpolove tjeralice. Sumnja se da je Momić, kao pripadnik zloglasne postrojbe "Škorpioni", sudjelovao u ubojstvu oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995.

CODOLET - U eksploziji peći za spaljivanje radioaktivnog otpada u nuklearnom kompleksu na jugu Francuske u ponedjeljak je poginula jedna, a ranjene su četiri osobe, među kojima jedna teško, objavila je francuska Uprava za nuklearnu sigurnost (ASN) i tvrtka EDF, vlasnica centrale, dodajući kako nema opasnosti od curenja radijacije. U incidentu nije došlo do curenja radioaktivnog ili kemijskog materijala, objavile su i ASN i EDF (Electricite de France), a potvrdilo ministarstvo energetike. Glasnogovornik EDF-a tvrdi da nije riječ o "nuklearnom, već o industrijskom incidentu"". "Požar uzrokovan eksplozijom pod kontrolom je", dodaje EDF u priopćenju. ASN u svom priopćenju naglašava kako je krizna situacija "završena". Središte za skladištenje otpada niske radioaktivnosti (Centraco) smješteno je u Codoletu, ali pripada nuklearnom postrojenju u Marcouleu, u kojem se nalazi centar za nuklearna istraživanja. U kompleksu, smještenom 30 kilometara od Avignona, nema nuklearnih reaktora. "Nisu poduzete mjere izoliranja ili evakuacije djelatnika u Codoletu jer nisu bile potrebne", navodi se u priopćenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova. "Ranjeni nisu bili ozračeni, a jedna je osoba poginula u eksploziji", dodaje se. I u priopćenju koje je objavio hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnosti navodi se kako se radi o industrijskoj, a ne nuklearnoj nesreći. U tom francuskom kompleksu radi 350 ljudi, a u njemu se u visokim pećima tali metalni nuklearni otpad, poput ventila i crpki koji se koriste u nuklearkama, dok se zapaljivi nuklearni otpad procesuira u posebnim spalionicama. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je izvješće o nesreći, čiji će uzrok, po priopćenju francuskih vlasti, biti precizno utvrđeno nakon istrage.

BRUXELLES - Vijeće EU-a pozvalo je u ponedjeljak Bugarsku i Rumunjsku da ubrzaju i dovrše potrebne reforme u području pravosuđa i borbe protiv korupcije te zaključilo da uspostavljeni mehanizam za nadzor preuzetih obveza ostaje na snazi dok se ne postignu željeni rezultati. Bugarska i Rumunjska ušle su u EU 1. siječnja 2007. i tada je, s obzirom da u području pravosuđa, naročito u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala nisu ispunjavale tražene standarde, uveden mehanizam za praćenje tzv. Mehanizam za verifikaciju i suradnju (CVM). "Vijeće ističe da mehanizam za verifikaciju i suradnju ostaje i dalje prikladno sredstvo za potporu Bugarskoj i Rumunjskoj u njihovim reformskim naporima kako bi postigle konkretne i trajne rezultate sukladno postavljenim ciljevima. U očekivanju željenih rezultata, taj mehanizam i dalje ostaje", kaže se u zaključcima Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. Vijeće poziva obje zemlje da "u sljedećim mjesecima pojačaju napore" kako bi ispunile preporuke iz izvješća Europske komisije. Vijeće također ističe da su obje zemlje u najvećoj mjeri završile zakonodavni posao na uspostavi odgovarajućeg pravosudnog sustava i da je sada naglasak na provedbi donesenih zakona. Bugarska je pozvana da pojača napore kako bi postigla "uvjerljive rezultate u borbi protiv korupcije na visokoj razini te protiv organiziranog kriminala", dok Rumunjska treba procesuiranje korupcijskih slučajeva. Bugarska i Rumunjska su jedine članice koje su i nakon ulaska u EU ostale pod nadzorom Europske komisije.

TRIPOLI/KAIRO - Bivši libijski čelnik Moamer Gadafi poručio je da nema drugog izbora već se "boriti do pobjede", navodi se u tekstualnoj poruci koju je prenio televizijski kanal Arai sa sjedištem u Damasku. Vlasnik Arraia Mišan Džaburi objasnio je da je namjera bila da Gadafi, za kojeg tvrdi da je i dalje u Libiji, sam pročita govor, ali da to nije učinio zbog sigurnosnih razloga pa je on to učinio umjesto njega. "Ne preostaje nam ništa drugo već da se borimo do kraja, do pobjede...Ne možemo Libiju ponovo prepustiti kolonizaciji", pročitao je Džaburi navodnu Gadafijevu poruku. Kazao je da je Gadafi htio pokazati svojim borcima i narodu da vodi borbu iz Libije, a ne iz Nigera ili neke druge zemlje.

ŽENEVA - UN-ovo Vijeće za ljudska prava imenovalo je u ponedjeljak članove međunarodnog neovisnog istražnog povjerenstva zaduženog za kršenja ljudskih prava u Siriji. Povjerenstvo, čije je slanje u Siriju odobreno 23. kolovoza usvajanjem rezolucije na izvanrednom zasijedanju vijeća, čine troje stručnjaka: bivši brazilski diplomat Sergio Pinheiro koji će predsjedati povjerenstvom, Turkinja Yakin Erturk i Amerikanka Karin Abu Zeid, koja radi za UN. UN-ov izvor je dodao da će povjerenstvo uskoro otići u Siriju. Svoje će izvješće i zaključke predati do kraja studenoga glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i nadležnim organima. Rezolucija, koju su predlažile Sjedinjene Države, Europska unija, i četiri arapske zemlje vijeća: Saudijska Arabija, Jordan , Katar i Kuvajt, poziva na hitno slanje neovisnog istražnog povjerenstva u Siriju radi vođenja istraga o kršenjima ljudskih prava u toj zemlji posljednjih mjeseci i određivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do kršenja. Tijekom represija je u Siriji ubijeno 2.600 ljudi izjavila je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay na otvorenju 18. zasijedanja Vijeća za ljudske prava Ujedinjenih naroda.

WASHINGTON/ZAGREB - Sjedinjene Države u ponedjeljak su "najoštrije osudile" ubojstvo sirijskog aktivista za ljudska prava Ghiyatha Mattara, dok se nalazio u pritvoru sirijskih snaga sigurnosti, priopćio je State Department. U priopćenju se ističe da je Ghiyath uhićen 6. rujna, zajedno s vodećim aktivistom Yahya Sharabajiem i nizom drugih aktivista za ljudska prava, predanim nenasilnom otporu. "Mattarova hrabrost u sučeljavanju s okrutnom represijom Asadova režima dobro je poznato u Darayi i diljem Sirije. Njegova hrabra predanost u suprotstavljanju režimskom nasilju s mirnim prosvjedima, služi kao primjer za sirijski narod i sve one koji pate od ugnjetavanja", ističe State Department. Američko Državno tajništvo u priopćenju ponavlja potporu SAD-a sirijskom narodu u opiranju tiraniji, te poziva Asada da odmah prekine s nasiljem, oslobodi političke zatvorenike i odstupi s vlasti kako bi omogućio demokratsku tranziciju koju zahtijeva sirijski narod. Prijatelji i drugi sirijski aktivisti žale za ubijenim Mattarom, 26-godišnjim radnikom kojeg opisuju kao glavnog organizatora prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bashara Al Asada, izvijestio je CNN. Mattar, koji je iza sebe ostavio suprugu u visokoj trudnoći, krio se tri mjeseca prije nego što je uhićen, prema oporbenoj skupini Sirijski promatrači za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu. Skupina, citirajući Mattarove kolege iz oporbe, navodi da je u zatvoru u predgrađu Damaska mučen do smrti.

PEKING - Kina je službeno priznala Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) libijskih ustanika kao "vlast i predstavnika libijskog naroda", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak i naglasilo da je NTC obećao poštivati interese Pekinga u Libiji. Priopćenje objavljeno na internetskim stranicama ministarstva okončalo je tjedne neizvjesnosti kada će Peking službeno priznati ustaničke snage koje su nadjačale pristaše Moamera Gadafija i preuzele vlast u Libiji. Kina je uz Rusiju bila jedna od nekoliko utjecajnih zemalja koje nisu priznavale ustanike, a odnosi Pekinga s novom libijskom vlašću postali su još zategnutiji nakon otkrića da su kineski proizvođači oružja u državnom vlasništvu razgovarali s predstavnicima Gadafijeva režima o prodaji oružja. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu je sve probleme pokušao ostaviti u prošlosti objavljujući vijest o kineskom priznanju NTC-a. "Kina priznaje Prijelazno vijeće kao vlast i predstavnika libijskog naroda i spremna je njim raditi kako bi promicali stabilnu tranziciju i razvoj kinesko-libijskih odnosa", rekao je Ma. "Nadamo se da će razni ugovori i sporazumi potpisani između Kine i Libije ostati na snazi i biti savjesno provedeni", rekao je Ma.

JERUZALEM - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle upozorio je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da bi njegov zahtjev UN-u za priznanjem palestinske države mogao otežati povratak mirovnim pregovorima, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. "Njemačka podupire stvaranje održive palestinske države mirovnim pregovorima s Izraelom", rekao je Westerwelle Abasu s kojim je u nedjelju navečer razgovarao u Amanu. No "treba izbjeći akcije koje bi mogle otežati svako napredovanje prema rješenju dviju država", upozorio je, prema tekstu priopćenja. Ključno je hoće li palestinski zahtjev UN-u za priznanjem države mirovnim pregovorima koristiti ili im štetiti, rekao je Westerwelle koji se u ponedjeljak u Izraelu treba sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i s kolegom po dužnosti Avigdorom Libermanom. Nezadovoljna izostankom napretka u mirovnim pregovorima s Izraelom palestinska vlast kani idući tjedan na Općoj skupštini UN-a podnijeti zahtjev za prijem palestinske države u Ujedinjene narode.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan vidio je "povod za rat" s Izraelom nakon lanjskog smrtonosnog izraelskog napada na turski brod koji je bio na putu za Gazu, navodi se u transkriptu njegova nedavnog intervjua. Državna novinska agencija Anatolija objavila je u subotu originalni transkript na turskom jeziku intervjua koji je Erdogan dao za televiziju Al Džaziru prošli tjedan. Transkript uključuje dijelove koji nisu emitirani. Među ranije neobjavljenim dijelovima je i Erdoganova izjava da je napad na brod Mavi Marmaru bio opravdanje za ulazak u rat. "Napad koji se dogodio u međunarodnim vodama nije u skladu ni s jednim međunarodnim zakonom. U stvari, to je povod za rat. Međutim, kako i dolikuje veličini Turske, mi smo odlučili biti strpljivi", kazao je. Premijer je također odgovorio na pitanje o tome što će Turska učiniti kako bi osigurala siguran prolaz svojim brodovima u Sredozemlju. "Sada je nedvojbeno glavna zadaća brodova turske mornarice da zaštite svoje vlastite brodove", rekao je Erdogan. "To je prvi korak. Mi imamo humanitarnu pomoć koju želimo tamo dostaviti. Ta humanitarna pomoć više neće biti napadnuta, kao što je bio slučaj s Mavi Marmarom." Turska je posljednjih mjeseci jako snizila diplomatske odnose s Izraelom i potpuno obustavila svaku vojnu suradnju. Erdogan danas u Egiptu počinje turneju arapskim zemljama, a najavio je i moguć odlazak u Gazu.

TIRANA - Talijanski i grčki ministri vanjskih poslova Franco Frattini i Stavros Lambrinidis zatražili su u ponedjeljak tijekom posjeta Tirani od albanskih političkih dužnosnika da nađu rješenje krize koja ugrožava europske perspektive zemlje. "Albanski politički vođe moraju zajedno djelovati i ostvariti dogovor na državnoj razini radi integracije Albanije u Europsku uniju", rekao je Frattini. Albanija priželjkuje krajem godine dobiti status kandidata za pristup EU, ali duga politička kriza između vladajućih i oporbe mogla bi usporiti proces. "Sve ovisi o konkretnim rezultatima i pokretanju velikih reformi koje zahtijeva EU", naglasio je Lambrinidis dodajući da "nema vremena za gubljenje, te da moraju surađivati". Frattini i Lambrinidis su u ponedjeljak razgovarali s albanskim premijerom, šefom Demokratske stranke na vlasti Salijem Berishom i vođom oporbe Edijem Ramom, prema priopćenju delegacije Europske unije u Tirani.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da "velika većina" Amerikanaca odbacuje ideje pučkog konzervativnog pokreta Tea Party, utjecajnog u desnom krilu Republikanske stranke, koje je okarakterizirao kao "ekstremne", u intervjuu TV mreži NBC objavljenom u ponedjeljak. "Mislim da je ideologija koju zastupa 'Tea Party' integralni dio američkog političkog krajolika. Uvijek smo u našem stanovništvu imali blok koji je protiv savezne vlade. To nije ništa novo", rekao je Obama za NBC News. Demokrat Obama od siječnja ove godine je u kohabitaciji s republikanskom većinom u Predstavničkom domu Kongresa, među kojima je i više desetina kandidata s potporom pokreta Tea Party, koji su gurnuli republikance udesno i pridonijeli njihovoj pobjedi na kongresnim izborima u studenome 2010. Mnogi od Obaminih vjerojatnih protivnika na sljedećim izborima 2012., također uživaju potporu pokreta Tea Party, uključujući i favorita za republikansku predsjedničku nominaciju, teksaškog guvernera Ricka Perryja, koji opetovano obećava da će ukloniti saveznu vladu iz života ljudi. "Ja mislim da je ekstremni stav kada čujete kako vlada nema nikakvu ulogu u rastu našeg gospodarstva, da savezna vlada nema ulogu u izgradnji jake srednje klase, to je apsolutno pogrešno", rekao je Obama. "Odbacujem to stajalište, i mislim da ga odbacuje i velika većina Amerikanaca", dodao je.

MOSTAR - Nakon gotovo jednomjesečne borbe, vatrogasci su uspjeli staviti pod nadzor požare na području Trebinja u istočnoj Hercegovini, koji su se protezali do hrvatske granice, ali vatrena stihija na drugim mjestima u tome području još uvijek ne jenjava. Vatrogasci na području istočnohercegovačkih općina pokušavaju spriječiti da vatrena stihija ne zahvati čitava naselja, a gasitelji spas očekuju samo u obliku kiše, izvješćuju mediji u Republici Srpskoj. Vatrena crta više požara duga je više desetina kilometara na području općina Ljubinje i Bileća koj se nalaze u Republici Srpskoj. Ugroženi su obiteljski domovi u naseljima Dubočici, Kapavici i Žrvanji u općini Ljubinje gdje gori visoka listopadna šuma.Slično je i u naseljima Podgorju i Krstači u bilećkoj, općini gdje gašenje vatre onemogućava snažan vjetar. Tamošnje službe civilne zaštite upozoravaju da se područje zahvaćeno vatrom stalno širi te da zbog nepristupačnosti terena jedino kiša može zaustaviti požare.

RIM - Najmanje pet osoba poginulo je u ponedjeljak u eksploziji u tvornici pirotehnike u Arpinu južno od Rima, priopćile su mjesne vlasti. Među žrtvama su i vlasnici tvornice, u kojoj je možda bila i šesta osoba, koja se smatra nestalom. Uzroci eksplozije još se istražuju.

LONDON - U 24-satnu globalnom multimedijskom događaju bivši američki potpredsjednik Al Gore obnovit će svoju 30-godišnju kampanju ne bi li uvjerio skeptike u vezu između klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih prilika. "24 sata stvarnosti" emitirat će Goreovu prezentaciju svaki sat i tako 24 sata u 24 različite vremenske zone od srijede do četvrtka, a sve ne bi li razuvjerio one koji sumnjaju u klimatske promjene. Kampanja traži od ljudi da joj prepuste nadzor nad svojim profilima na Facebooku i Twitteru na 24 sata i tako da prošire Goreovu poruku. "Prikazat će 200 novih slajdova koji pokazuju vezu između sve ekstremnijih vremenskih prilika i klimatskih promjena", rekao je u ponedjeljak za Reuters Trewin Restorick, direktor Global Action Plana, britanskog partnera u organizaciji. "Iz svih će snaga napasti klimatske skeptike. Istraživat će tko njih financira", dodao je. Gore je pokušao pojačati svijest ljudi o globalnom zagrijavanja dokumentarcem "Neugodna istina" iz 2006. Film je diljem svijeta zaradio 49 milijuna dolara, ali su skeptici tvrdili da je jednostran.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙