FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: imli
ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak navečer u govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao zastupnike da usvoje paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara. Obama želi da prijedlog mjera, nazvan Zakonom o američkom zapošljavanju, bude usvojen u Kongresu do kraja godine. No, to će biti teško s obzirom da Republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, a i pažnja političara sve se više usmjerava na predsjedničke izbore koji su za 14 mjeseci. "Svi mi koji smo se večeras okupili u Kongresu ne možemo riješiti sve probleme naših građana, ali možemo pomoći. Ovo su koraci koje možemo odmah napraviti kako bi poboljšali standard američkih građana i ovaj bi zakon o zapošljavanju trebali odmah usvojiti", kazao je Obama zastupnicima oba doma Kongresa. Najveći dio predloženog iznosa za poticaje otpada na porezne olakšice, odnosno oko 240 milijardi dolara. Tako bi se upola smanjio porez na dohodak, a porezne olakšice predviđene su i za male poduzetnike, a posebno za one koji će zaposliti nove radnike. Obama predlaže i produljenje isplata naknada za nezaposlenost, a ta mjera koštat će državu 49 milijardi dolara. Takodžer, predlažu se 30 milijardi dolara vrijedne investicije u modernizaciju škola, te 50 milijardi dolara za obnovu prometne infrastrukture. Te državne investicije trebale bi dovesti do novog zapošljavanja građevinskih radnika. Također, oko 35 miljardi dolara izdvojit će se za pomoć lokalnim vlastima kako bi se održao sadašnji broj zaposlenih učitelja, policajaca i vatrogasaca. Američki predsjednik je najavio da će 19. rujna predstaviti i plan smanjenja proračunskog deficita. "Plan smanjenja proračunskog deficita pokrit će troškove predloženog zakona o zapošljavanju, a ujedno će i na duže vrijeme stabilizirati naš dug", kazao je Obama. Obamin plan zapošljavanja dolazi u trenutku kada je stopa nezaposlenosti 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je zapovijedio da se udvostruče protuterorističke mjere zbog prijetnje koja se pojavila uoči desete obljetnice terorističkih napada na SAD, koji su se dogodili 11. rujna 2001. Neimenovani dužnosnik Bijele kuće kazao je za novinsku agenciju Reuters da riječ o informaciji koja je vjerodostojna, ali nije potvrđena, te da se prijetnja odnosi na Washington i New York. Upravo su ta dva grada bili mete Al Qaedainih napada 11. rujna 2001. u kojima je poginulo blizu tri tisuće ljudi. Također, neimenovani policijski dužnosnik izjavio je da je u tijeku potraga za dvojicom ili trojicom osumnjičenih za tu prijetnju.

WASHINGTON/ZAGREB - Predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke u četvrtak je ponovio prednost središnje banke pružanju poticaja gospodarstvu SAD-a, ali nije ponudio nikakva konkretna obećanja ili pojedinosti o tome koje bi se mjere mogle poduzeti, izvijestila je američka poslovna TV postaja CNBC. Govoreći iz Minnesote, dok su financijska tržišta pozorno pratila hoće li naznačiti neke intervencijske mjere Feda, Bernanke je rekao da središnja banka i dalje ima na raspolaganju alate za poticanje gospodarskog rasta. Nagađalo se da bi Fed mogao provesti revidiranu verziju svoje Operacije Twist, prvi puta korištene 1961., kako bi snizio kamatne stope prodajom kratkoročnog i kupnjom dugoročnog duga, pojašnjava CNBC. Bernanke nije govorio o toj ideji, no detaljno je iznio svoja opažanja o gospodarskim kretanjima. Promijenivši svoje dosadašnje stajalište kako gospodarstvo pati od "prolaznih" teškoća, Bernanke je priznao da problemi nisu samo privremeni. Među njima su nemogućnost oporavka stambenog tržišta i dugotrajni učinci financijske krize. Bernanke je naznačio kako se gospodarstvo nije oporavilo tako brzo kao što je trebalo, bez obzira na neviđenu razinu poticaja iz Fed-a i Kongresa. "Nažalost, recesija osim što je izuzetno teška i globalnih razmjera, također je neuobičajena zbog povezanosti s vrlo dubokim padom na stambenom tržištu te s povijesnom financijskom krizom", rekao je. "Ta dva elementa krize, pojedinačno i u kombinaciji, djelovala su na usporavanju prirodnog procesa oporavka". Što se tiče konkretnog lijeka za takvo stanje, rekao je da će Fed nastaviti razmatrati svoje mogućnosti. "Fed ima niz alata koji se mogu koristiti za pružanje dodatnih monetarnih poticaja", rekao je Bernanke.

NEW YORK - Dionice na Wall Sreeetu u četvrtak su pale za više od 1 posto nakon što je investitore razočarao govor predsjednika Federalnih rezervi Bena Bernankea, u kojem nije iznio nove pojedinosti o koracima koje kreatori politike središnje banke mogu poduzeti kako bi ojačali gospodarski oporavak. Bernankeov govor o izgledima američkog gospodarstva uslijedio je nakon objave pokazatelja koji su ukazali na slabo tržište rada, ali i na rekordan rast izvoza u srpnju i smanjenje trgovinskog deficita zemlje, što bi mogla potaknuti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju. Indeks Dow Jones pao je za 124,35 bodova ili 1,09 posto na 11,290.51 bodova. Širi indeks S&P 500 izgubio je 14,23 bodova ili 1,19 posto, završivši trgovanje na 1,184.39 bodova. Indeks tehnoloških dionica Nasdaq otklizao je za 26,09 bodova ili 1,02 posto, došavši na 2,522.85 bodova.

PHILADELPHIA - Uporna kiša kao posljedica tropske oluje Lee izazvala je u četvrtak velike poplave na istoku Sjedinjenih Država pa je iz grada Wilkes-Barrea na sjeveroistoku Pennsylvanije evakuirano 65 tisuća ljudi, a poplavljene su kuće i uredi od Marylanda do New Englanda. Vlasti su zapovjedile evakuaciju i u državi New Yorku zbog poplava koje su već prije natopile područje Meksičkoga zaljeva, a na kušnju stavile i nasipe u New Orleansu. U području Philadelphije ne voze vlakovi, a zatvorene su i autoceste, a u cijeloj su Pennsylvaniji zabilježena najmanje tri smrtna slučaja povezana s poplavama. Glavni grad te savezne države Harrisburg proglasio je izvanredno stanje. Rijeke i potoci koji su već nabujali kad je prošao uragan Irene koji je krajem kolovoza donio poplave u istoj regiji, sada prijete i gradovima diljem Pennsylvanije, New Yorka i New Jerseya.

KABUL - U napadu izvedenome u srpnju jedan je američki vojnik ubio afganistanskoga novinara koji je radio za BBC jer ga je zamijenio sa bombašem-samoubojicom koji se sprema detonirati eksploziv, objavio je u četvrtak NATO. Ubojstvo Omeda Khpalwaka koji je radio i za afganistansku agenciju Pajwhok, dogodilo se tijekom samoubilačkog napada i oružanog okršaja u južnoafganistanskoj pokrajini Uruzganu, a BBC i lokalne medijske udruge traže istragu. ISAF je objavio da je vojna istraga smrti toga novinara pokazala da su vojnici vjerovali da je on gerilac koji se infiltrirao u zgradu afganistanske radio-televizije u Tarin Kotu. Bilo je to 29. srpnja.

(Hina) ximl yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙