FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

CANBERRA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u ponedjeljak u Australiji da će europsko gospodarstvo sljedećih mjeseci doživjeti umjereni rast i neće ući u recesiju. "Ne predviđamo recesiju u Europi. Posljednja predviđanja Europske komisije ukazuju na umjereni rast", rekao je on u Sydneyju tijekom prvog službenog posjeta Australiji, komentirajući prošlotjedna predviđanja agencije Standard & Poor o europskom gospodarstvu. Ta je agencija objavila kako su se povećale opasnosti od ponovne recesije u Europi uz gubitke burzovnih tržišta tijekom ljeta. Sada agencija računa s povećanjem europskog BDP-a od 1,7 posto 2011. (umjesto 1,9 posto) i s 1,5 posto 2012. (umjesto 1,8 posto). Barroso je rekao da su Europska unija i eurozona "jake i otporne" unatoč poteškoćama i dodao da "poduzimaju sve potrebno, od borbe protiv skrivenih proračunskih problema do jačanja upravljanja eurozonom, od uvođenja strože financijske regulacije do poboljšanja opće pripremljenosti". Sve zemlje eurozone bilježe pad proizvodnje, prvi put od lipnja 2009., koji bi mogao utjecati na treći kvartal i izaziva strahovanja od recesije u drugom polugodištu. Posebno stoga jer Europski parlament i vlade mjesecima ne uspjevaju zaključiti sporazum o uvođenju strožeg mehanizma kontrole javnih dugova.

NEW ORLEANS - Tropska oluja Lee oslabila je do razine tropske depresije dok se u nedjelju približavala Mississippiju, a obrana od poplava New Orleansa bez većih problema izdržala najveći test od 2005. kad je grad razorio uragan Katrina. Državni centar za uragane objavio je da je središte Leeja oko 90 kilometara zaapdno od McComba, u Mississippiju, s vjetrovima maksimalne brzine 55 km/h. Oluja je privremeno obustavila rad u više od 60 posto pogona za proizvodnje nafte na moru u Meksičkom zaljevu. Očekuje se da se proizvodnja nastavi čim oluja prođe. Čak i kao tropska depresija, Lee i dalje nosi veliku količinu kiše i još uvijek nije prošla opasnost od poplava za dijelove Mississippija u ponedjeljak, te Alabame i Tennesseeja u utorak. U New Orleansu palo je 33 cetimetra kiše otkako je počela oluja, nekoliko manjih ulica je bilo poplavljeno, ali je gradski sustav za crpljenje vode bio brži od kiše i skrenuo vode u jezero Pontchartrain. Pola grada leži ispod razine mora, a štiti ga sustav nasipa i ustava. Njegovi nasipi inače mogu podnijeti otprilike dva i pol centimetra kiše na sat.

HAVANA - Kubanski režim prvi je put nakon 60 godina dopustio procesiju kipa zaštitnice Kube, Gospe od milosrđa, iz mjesta El Cobre na krajnjem istoku zemlje do glavnog grada Havane. "Kucnuo je čas da havanska nadbiskupija dočeka Gospu od milosrđa", rekao je u nedjelju kardinal Jaime Ortega, primas kubanske katoličke crkve posljednjih 30 godina, po dolasku kipa u Madrugu, 65 km istočno od Havane. Kardinal Ortega, nadbiskup Havane, u nedjelju je naglasio da taj događaj prikazuje ozračje promjena na Kubi zahvaljujući kojem je crkva već mogla pregovarati s komunističkim režimom o oslobađanju pedesetak političkih zatvorenika prošle godine. Kardinal Ortega je također naglasio promjene koje je vlada Raula Castra poduzela u obrazovanju i gospodarstvu i njihove napore da svladaju zastarjele ideološke koncepcije. Procesija je krenula 8. kolovoza iz Santiaga i proći će tisuće kilometara do Havana. Kip gospe od milosrđa je pod staklenim zvonom na kamionu uz pratnju policije na motorima uz sirene ušla u Madrugu, gdje su ju brojni vjernici dočekali uz cvijeće i pjesme. Proslave koje okružuju događaj trajat će sve do 30. prosinca kada se Gospa od milosrđa vraća u nacionalno svetište El Cobre. Zaštitnicom Kube, na zahtjev tamošnjih veterana rata za neovisnost, proglasio ju je 1916. godine papa Benedikt XV.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙