FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 4. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

CERNOBBIO

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu i novi libijski režim da ne unište sve državne strukture kako ne bi učinile "veliku pogrešku" kao u Iraku. "Ako je netko radio za režim, a nema krvi na rukama, zašto uništavati čitavu strukturu, cijeli aparat Libije kao što smo to učinili u Iraku i napravili veliku grešku", rekao je Frattini. Nakon pada Sadama Huseina 2003. godine u Iraku, američki administrator Paul Bremer je marginalizirao sve članova bivše vladajuće stranke, a raspuštanje vojske dovelo je stotina tisuća Iračana na ulice. Frattini je ponovio da ima povjerenja u "prave vođe nove Libije", Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) koje vodi Mustafa Abdel Džalil i njegovog suradnika Mahmuda Džibrila. Frattini, koji je govorio u sklopu Foruma Ambrosetti u Cernobbiu na obali jezera Como, gdje se se okupili politički i gospodarski dužnosnici, pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži pomoć novim libijskim vođama kako bi se spriječile infiltracije ekstremista u novu vladu zemlje.

TEHERAN

Prva iranska nuklearna centrala koju je izradila Rusija u Bušeru spojena je na državnu električnu mrežu, rekao je u nedjelju glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju, na kojeg se poziva arapska televizija Al Alam. Centrala kapaciteta 1.000 megawata za sada proizvodi samo 60 MW u razdoblju testiranja, ali postupno će povećavati snagu i doseći 400 mW 12. rujna, precizirao je glasnogovornik Hamid Kadem Kaemi. "Centrala je spojena na državnu mrežu u subotu oko 20 po srednjoeuropskom vremenu", rekao je glasnogovornik, a službena svečanost je predviđena za 12. rujna. Reaktor centrale je pokrenut u studenom 2010., ali tehnički problemi su doveli do kašnjenja u spajanju elektrane s mrežom i njezinom puštanju u rad.

BERLIN

Birači na sjeveroistoku Njemačke počeli su u nedjelju glasovati na regionalnim izborima koje se smatraju testom za konzervativnu vladu njemačke kancelarke Angele Merkel. Oko 1,4 milijuna birača njemačke savezne zemlje Mecklenburg-Zapadna Pomeranija glasaju za regionalni parlament. Prema anketama socijaldemokrati (SPD) bi trebali ostati na čelu te savezne zemlje, a demokršćani (CDU) bi trebali zadržati drugo mjesto, što bi moglo rezultirati nastavkom "velike koalicije" lijevog i desnog centra. Međutim, socijaldemokrati bi za koalicijske partnere u vladi mogli izabrati i krajnju lijevu stranku Die Linke, što bi bilo ponižavajuće za kancelarkine demokršćane. Dok Zeleni imaju velikih izgleda da dobiju nekoliko zastupnika u regionalnom parlamentu, ankete predviđaju da će liberali FDP-a. manjinskog partnera kancelarkine koalicije, dosta teško preći potreban prag za ulazak u regionalni parlament, kao i krajnja desnica NPD. Prema posljednjim anketama SPD bi trebao dobiti između 35 i 36 posto glasova, CDU od 26 do 8 posto, radikalna lijeva stranka Linke 17 posto i Zeleni 8 posto.

Izbori u nedjelju su predzadnji izbor super izborne godine koja završava 18. rujna regionalnim izborima u Berlinu. Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel je doživjela nekoliko poraza posebice u Hamburgu u veljači i u ožujku u Baden Wuerttembergu, gdje su na vlasti bili gotovo 60 godina.

MIAMI

Tropska oluja Lee u nedjelju je stigla do kopna u Louisiani, državi na jugu Sjedinjenih Država koju je prije šest godina opustošio uragan Katrina, izvijestio je američki Državni centar za uragane. Guverner Boby Jindal je proglasio izvanredno stanje u državi i izrazio zabrinutost zbog opasnosti od poplava. Oluja Lee se formirala u Meksičkom zaljevu i zahvatila zemlju na jugozapadu grada Lafayette pušući 75 km na sat, prema Državnom centru za uragane u Miamiju.

TOKIO

Najmanje 17 osoba poginulo je u Japanu u nevremenu koje je izazvao tajfun Talas, praćen jakom kišom, vjetrovima, bujicama blata i klizanjem terena, javila je u nedjelju državna televizija NHK dodajući da se desetine osoba vode kao nestale. Tropska oluja nije poremetila industrijku proizvodnju, a elektrodistribucijska korporacija Tokyo Electric Power priopćila je da nuklearna centrala Fukushima Daichi, teško stradala u tsunamiju, nije oštećena u novom nevremenu. Meteorološka služba objavila je da je oluja u subotu stigla do japanskog otočja, tijekom noći je preška otoke Shikoku i Honshu, te se polako kreće prema sjevernom dijelu Japanskog mora.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙