FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvoren 44. međunarodni festival kazališta lutaka

Autor: macu
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Predstavom "In Retrospect" Plesno-lutkarske kazališne družine LOCO7 newyorškog Kazališta La MaMa na Sceni Travno u Međunarodnom centru za usluge u kulturi večeras je počeo Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji će do 11. rujna na više lokacija u Zagrebu prikazati 23 predstave iz Hrvatske i inozemstva, od kojih deset u službenom programu.

Festival su u malom zajedničkom lutkarskom peformansu otvorili ministar kulture Jasen Mesić i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, uz pomoć Livije Kroflin, urednice službenoga festivalskog programa.

Čestitavši organizatorima što su unatoč smanjenoj financijskoj potpori uspjeli prirediti kvalitetan program, Mesić je izrazio nadu da će 45. izdanje ipak biti potpomognuto s više sredstava, dok je Pavičić Vukičević ustvrdila kako u nizu festivala, koje Zagreb podupire, PIF zauzima posebno mjesto.

Ravnatelj PIF-a Josip Forjan izrazio je zadovoljstvo što je Grad ispunio obećanje s prošlogodišnjeg otvorenja i dodijelio organizatoru festivala, Međunarodnom centru za usluge u kulturi, dugo očekivanu Scenu Travno.

Na jedan od najstarijih domaćih kazališnih festivala došli su lutkari iz BiH, Bugarske, Češke, SAD-a, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije, Belgije, Madžarske, Italije, Francuske i Hrvatske. Uz već afirmirane autore na PIF-u će nastupiti mladi lutkari s novim projektima.

Izvest će se, među ostalim, predstave "Ribar i zlatna ribica" Državnog kazališta lutaka Vidin iz Bugarske, "Palčica" Starog kazališta Karola Spišaka iz Slovačke, "Mali princ" Studija lutkarstva iz Sarajeva, "Petar Pan Zgubidan" Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, "Četiri bremenska svirača" Kazališta lutaka iz Ljubljane, "James Blond" češkog kazališta Alfa.

Priređen je i program za najmlađe, "PIF u pelenama", dok sa završnim studijskim radovima gostuju studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije iz Osijeka.

Izvan konkurencije nastupit će Kazalište Forum iz Ljubljane i Kazalište lutaka iz Ljubljane, te britanski lutkarski umjetnik Konrad Fredericks koji će na platou "mamutice" izvesti tradicionalnu londonsku uličnu predstavu "Punch and Judy".

PIF je počeo 5. rujna pretprogramom, u okviru kojega su, među ostalim, otvorene izložbe "Lutke iz indeksa" i "Lutke na kvadrat", a u okviru festivala održavat će se još lutkarske radionice, program "Talentoskop" te promocije knjiga "Punch i Judy, tragična komedija ili komična tragedija", u prijevodu Luke Paljetka i "Omedeto" Milana Čečuka.

Dodjelom nagrada festival će se zatvoriti 11. rujna, a zadnja predstava ovogodišnjeg izdanja bit će "Izgubljeni ton" Kazališta lutaka i Kazališta Forum iz Ljubljane.

Festivalska događanja održavat će se na Sceni Travno, u Dječjem kazalištu Dubrava, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Dječjem vrtiću Travno i Kazalištu Komedija.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙