FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U povodu PIF-a otvorena izložba "Lutke iz indeksa"

Autor: agrb
ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Izložba "Lutke iz indeksa", na kojoj je predstavljeno dvadesetak lutaka koje su izradile studentice predškolskoga odgoja Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu, otvorena je večeras je u Muzeju grada Zagreba, u povodu Međunarodnog festivala kazališta lutaka, PIF-a.

Izložba, kojom se želi pokazati da lutke osim odgojno-obrazovne uloge imaju estetske i likovne vrijednosti, nastala je u suradnji Međunarodnog centra za usluge u kulturi, organizatora PIF-a, Muzeja Grada Zagreba te Luke Petrača, predavača na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čije su studentice napravile lutke.

Po Petračevim riječima, izložene lutke, zijevalica, ginjol, marioneta i javanka, djela su izvanrednih studenata, kojima je na kolegiju Metodika likovne kulture jedan od zadataka bio oblikovanje tih četiriju vrsta lutaka.

Ocijenio je kako će saznanja i iskustva dobivena kroz oblikovanje lutaka studentima koristiti u odgojno-obrazovnom radu s djecom rane i predškolske dobi, dok će posjetitelje izložbe zaokupiti bogatstvo izraza izložaka.

Svaka je autorica izgradila svoj likovni svijet, s vlastitim izražajnim, kreativnim i tehničkim mogućnostima i dok je kod nekih lutaka forma blaga zakrivljenost nemirne, slikarski vrlo zaigrane površine, kod drugih je ona snažnija i ima naglašene volumene smirenijih kromatskih vrijednosti, ustvrdio je Petrač.

Izložba donosi ljudske i životinjske likove, od slona i čovjeka do vještice i zmaja, koji su napravljeni od različitih materijala, tkanine, kaširanog papira, plastike, komada nakita, stiropora.

Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba, izrazio je zadovoljstvo što taj muzej ove godine prvi put surađuje s PIF-om, s obzirom da, unatoč krizi, festival ima bogati i sadržajan program, a nada se da će njihova suradnja idućih godina i ojačati.

U susret 44. PIF-u, koji se svečano otvara u srijedu, 7. rujna, Muzej grada Zagreba organizira i lutkarsku radionicu za djecu, pod vodstvom Ljubice Suturović i Arsena Ćosića.

Međunarodni festival kazališta lutaka počeo je danas pretprogramom, a trajat će do 11. rujna na više lokacija u Zagrebu. Ugostit će 21 lutkarsku predstavu kazališnih umjetnika iz BiH, Bugarske, Češke, SAD-a, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Francuske i Hrvatske te promocije knjiga, radionice i izložbe.

Izložba "Lutke iz indeksa" u Muzeju grada Zagreba bit će otvorena do 25. rujna.

(Hina) xagrb yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙