FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival kazališta lutaka od 5. do 11. rujna u Zagrebu

Autor: agrb
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji će se održati od 5. do 11. rujna na više lokacija u Zagrebu, ugostit će ove godine 21 lutkarsku predstavu, što je, unatoč smanjenim financijskim sredstvima otprilike na jednakoj razini kao prošle godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Na PIF-u sudjeluju već afirmirani autori s proslavljenim predstavama, ali se pozornost daje i mladim lutkarima s novim projektima. U Zagreb dolaze lutkari iz BiH, Bugarske, Češke, SAD-a, Slovenije, Slovačke, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Francuske i Hrvatske.

Urednica službenog programa PIF-a Livija Kroflin izdvojila je dvije predstave koje, napomenula je, slave lutke, lutkarstvo i animaciju. To su "Ribar i zlatna ribica" Državnog kazališta lutaka Vidin iz Bugarske, modernistička adaptacija popularne bajke i "Palčica" Starog kazališta Karola Spišaka iz Slovačke, koju je Kroflin ocijenila vrhunskim umjetničkim djelom.

Kao zanimljivo istaknula je još predstave "James Blond", parodiju na slavnog tajnog agenta u izvedbi češkog kazališta Alfa, mali uvid u američko lutkarstvo kroz predstavu "In Retrospect" nastalu u okviru legendarnog newyorškog Kazališta La MaMa, sarajevski Studio lutkarstva koji će izvesti predstavu "Mali princ" te program za najmlađe gledatelje "PIF u pelenama".

Iz Hrvatske na festivalu sudjeluju Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, Gradsko kazalište lutaka iz Splita, Zagrebačko kazalište lutaka, te sa svojim završnim studijskim radovima studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije iz Osijeka.

Izvan konkurencije nastupit će Kazalište Forum iz Ljubljane i Kazalište lutaka iz Ljubljane, te britanski lutkarski umjetnik Konrad Fredericks koji će na Cvjetnom trgu i na platou 'mamutice' izvesti tradicionalnu londonsku uličnu predstavu "Punch and Judy".

Ovogodišnje izdanje predstavit će i prvi hrvatski prijevod tog slavnog teksta ("Punch i Judy, tragična komedija ili komična tragedija"), koji je napravio Luko Paljetak.

Festival kroz popratni program počinje već 5. rujna, u okviru kojega će se otvoriti izložbe "Lutke na kvadrat" s fotografskim portretima lutaka dugogodišnjeg PIF-ovog fotografa Ivana Špoljarca i "Lutke iz indexa" u Muzeju Grada Zagreba, promociju knjige "Omedeto" teoretičara lutkarstva Milana Čečuka, lutkarske radionice i 10. smotru lutkarskih skupina pri osnovnim školama (SMOLA).

U odnosu na prošlu godinu festival radi sa 170 tisuća kuna manje jer su i Grad Zagreb i Ministarstvo kulture smanjili svoju potporu, Grad je dao 505 tisuća kuna, a država 140 tisuća kuna. Svjesni smo recesije i kulturnih politika Grada i Ministarstva, pa ćemo u okviru raspoloživih sredstava napraviti najviše što možemo, rekao je Josip Forjan, ravnatelj Festivala.

Festivalska događanja održavat će se na Sceni Travno, u Dječjem kazalištu Dubrava, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Dječjem vrtiću Travno, Kazalištu Komedija.

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙