FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

SUBOTICA - Istaknutome hrvatskome intelektualcu u Vojvodini, utemeljitelju i prvome ravnatelju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislavu Žigmanovu u povodu dana grada Subotice uručeno je vrijedno gradsko priznanje – Pro Urbe, koje se dodjeljuje za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu grada. U tome povodu Hrvatsko akademsko društvo organiziralo je u petak navečer predstavljanje njegove nove knjige "Osvajanje slobode – Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata 2000".

BRUXELLES - Kosovo i Srbija postigli su u petak dogovor o carini nakon što su propali razgovori u srpnju doveli do izbijanja nasilja koje je zaprijetilo naštetiti njihovim težnjama da se priključe Europskoj uniji. Jedan dužnosnik EU-a je rekao da su Priština i Beograd postigli kompromis o carinskim procedurama na pregovorima u Bruxellesu koje je pomogao EU. "Dvije strane su postigle kompromis glede carinskih pečata kao i o katastarskim knjigama za Kosovo", rekao je dužnosnik.

PRAG - Češka je policija u petak deaktivirala eksplozivnu napravu u prodavaonici namještaja lanca IKEA u Pragu, što je najnoviji u nizu pokušaja napada na prodavaonice toga švedskog lanca u Europi. Policija je u izjavi rekla da je zatvorila sve četiri prodavaonice IKEA-e u Češkoj zbog sigurnosnih provjera. "S obzirom na međunarodno stanje posljednjih godina obavijestili smo partnere u inozemstvu o preventivnim mjerama", kaže se u izjavi policije.

SANTIAGO - Zrakoplov čileanskog ratnog zrakoplovstva u kojemu je bila 21 osoba i koji je nestao u petak u blizini otočja Juan Fernandez u južnom Pacifiku, prema navodima mjesnih vlasti pronađen je u moru. Kako javljaju agencije, prenoseći informacije čileanskih medija, zrakoplov tipa Casa 212, na letu iz čileanskog glavnog grada na otočje Juan Fernandez koje se nalazi oko 670 kilometara od obale, nestao je u petak. Predstavnik mjesnih vlasti Leopoldo Gonzalez u međuvremenu je izjavio za državnu televiziju TVN da je olupina zrakoplova pronađena u moru oko kilometar od sletne staze, zajedno sa stvarima koje su pripadale putnicima.

LONDON - Londonska je policija u petak objavila da je uhitila 30-godišnjaka u istrazi o prisluškivanju mobitela za odnedavna ugasli list News Of The World, medijskoga magnata Ruperta Murdocha. Identitet uhićenoga nije objavljen, a pritvoren je pod sumnjom da je sudjelovao u uroti radi upadanja u poruke glasovne pošte i ometanja rada pravosuđa. Po policijskom priopćenju, u toj intenzivnoj istrazi on još nije bio uhićen i sad je 15. osoba uhićena od početka istrage. Velik broj utjecajnih osoba, među kojima i nekadašnji urednici ugasla tabloida uhićeni su zbog sumnje da su novinari ilegalno upadali u glasovnu poštu mobitela slavnih osoba, političara kao i žrtava zločina i obitelji žrtava.

CIUDAD MEXICO - Jedan od vođa meksičkog Zaljevskog narko kartela pronađen je mrtav, ubijen iz vatrenog oružja blizu ceste nedaleko od američke granice, javili su meksički mediji u petak. Samuel Flores Borrego, poznat pod nadimkom "Metro 3", pronađen je ustrijeljen zajedno s tijelom mjesnog policijskog dužnosnika u vozilu u blizini ceste između pograničnog grada Reynose i Monterreya, objavio je list Milenio na svojoj internetskoj stranici. Američki State Department, koji je ponudio pet milijuna američkih dolara nagrade za informaciju koja bi omogućila njegovo uhićenje, priopćio je na svojoj stranici da je Flores bio nadležan za operacije zaljevskog kartela u Reynosi, nasuprot grada McAllena u Teksasu.

MOGADISHU - Afričke mirovne snage u Somaliji ubile su u petak jednog malezijskog televizijskog snimatelja a drugog ranile u glavnom gradu Somalije Mogadishuu, potvrdili su svjedoci i osoblje koje je pomagalo novinarima. Pripadnik malezijske humanitarne udruge izjavio je da su pripadnici mirovnih snaga AMISOM-a ubili snimatelja dok su vršili ophodnju gradom. Malezijska novinska agencija Bernama objavila je da je ubijeni 39-godišnji Noramfaizul Mohd Nor i da je bio u humanitarnoj misiji u Somaliji.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙