FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji sa saborskim izaslanstvom boravi u trodnevnom službenom posjetu Islandu, razgovarao je u ponedjeljak u Reykjaviku s predsjednicom islandskog parlamenta Astom R. Johannesdottir o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i islanda, parlamentarnoj suradnji te ulozi saborskog Nacionalnog odbora u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, priopćio je ured predsjednika Sabora. "Hrvatska i Island od uspostave diplomatskih odnosa njeguju vrlo srdačnu i prijateljsku suradnju, i Island će u hrvatskoj povijesti uvijek imati posebno mjesto s obzirom na činjenicu da je bio prva zemlja koja je Hrvatsku u prosincu 1991. potpuno i bezuvjetno priznala", rekao je Bebić izrazivši uvjerenje kako će odnosi parlamenata dviju zemalja u budućnosti dodatno jačati, navodi se u priopćenju. Čestitavši Hrvatskoj na zaključenju pristupnih pregovora s EU-om, Johannesdottir se osvrnula na nepostojanje parlamentarnog i društvenog konsenzusa oko ulaska Islanda u članstvo EU-a.

KAIRO - Moamer Gadafi nalazi se negdje u Libiji, dobroga zdravlja i duha, izjavio je u ponedjeljak njegov glasnogovornik Musa Ibrahim. "Nalazi se na mjestu do kojega ne mogu doći te posvađane skupine, i da, u Libiji je", rekao je Musa Ibrahim sirijskoj televiziji Arrai odgovarajući na pitanje gdje se nalazi bivši libijski vođa kojega su ustanici svrgnuli s vlasti prošloga mjeseca. Dodao je da je Gadafijev sin Sail al-Islam također u Libiji i da se kreće iz jednog mjesta u drugo.

AGADEZ - Veliki konvoj libijskih oklopnih vozila, u pratnji nigerske vojske, stigao je kasno u ponedjeljak u grad Agadez na sjeveru Nigera, objavili su francuski i nigerski vojni izvori. Konvoj se sastoji od 200 do 250 vozila libijske vojske te časnika i vojnika iz brigada s juga Libije, a u Niger je najvjerojatnije stigao preko Alžira. Francuski vojni izvor prenosi kako mu je rečeno da su se konvoju možda priključili Moamer Gadafi i njegov sin Saif al-Islam na putu prema Burkini Faso, izoliranoj zapadnoafričkoj zemlji koja graniči s Nigerom i koja je Gadafiju i njegovoj obitelji ponudila azil.

LONDON - Britanska vlada provest će neovisnu istragu optužbi da su britanske sigurnosne službe bile upletene u nezakonito slanje osumnjičenika za terorizam u Libiju gdje ih je mogla mučiti vlada Muamera Gadafija, kazali su u ponedjeljak britanski dužnosnici. Istraga pokrenuta prošle godine kako bi se utvrdilo jesu li britanske snage sigurnosti znale za mučenje osumnjičenika za terorizam u inozemstvu bit će proširena kako bi se uključile optužbe za Libiju. Human Rights Watch objavio je u subotu da su dokumenti pronađeni u napuštenom uredu Gadafijeva čelnika obavještajne službe u Tripoliju pokazali da su američke i britanske špijunske agencije pomagale Gadafiju u progonu libijskih disidenata.

BEOGRAD - Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da ''ako Hrvatska uđe u EU, a Srbija bude izostavljena, čeka nas pakao'', navodi se u diplomatskoj depeši američkih diplomata koju je objavio Wikileaks, prenose u ponedjeljak beogradski mediji. Pahor je to izjavio prilikom posjeta američkih senatora Sloveniji, a objavljeni dokument nastao je krajem veljače 2010. Srbijanski mediji dodaju da je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar senatorima prenio kako je srbijanska vlada zabrinuta da bi Srbija mogla izgubiti zamah na putu euroatlantskih integracija ako na vlast dođe druga vlada.

AUSTIN/ZAGREB - Više od 300 kuća uništeno je velikom šumskom požaru kod grada Bastropa, 50 km jugoistočno od Austina u središnjem dijelu američke savezne države Teksas, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji. Vatra je do sada progutala najmanje 6.500 hektara šume i makije, rekli su lokalni dužnosnici za list The Austin-American Statesman. Požar je počeo u području Lost Pines, sjeveroistočno od Bastropa, i nošen jakim vjetrom prešao više od 25 km te dva puta prešao rijeku Colorado, objavila je šumarska služba Teksasa. U gašenje su uključeni protupožarni zrakoplovi a na tlu se sa stihijom bori stotine vatrogasnih ekipa, no požar još nije stavljen pod nadzor.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez povukao je novi potez u nastojanju da ojača svoju socijalističku revoluciju - u suradnji s kineskim proizvođačem automobila Cheryjem svojem će narodu ponuditi jeftinija vozila i istodobno promicati socijalistička načela."Ovo je napredak revolucije", rekao je Chavez. "Kvalitetni, lijepi i jeftini automobili stižu u Venezuelu. To je moguće samo u socijalizmu", rekao je žestoki protivnik kapitalizma. To je posljednji u nizu poteza venezuelskog predsjednika, koji će na idućim izborima pokušati izboriti još jedan šestgodišnji mandat, kojima svojim građanima želi priskrbiti niske cijene svega - od hrane do zdravstvene skrbi ili stanovanja.

TOKIO - Japanski proizvođač automobila Honda Motor Co. objavio je u ponedjeljak da povlači ukupno 962.000 automobila diljem svijeta radi otklanjanja problema s prekidačem za podizanje prozora i računalnim sustavima. Honda će povući 936.000 vozila Fit, Fit Aria i CR-V u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi i Africi. Honda je objavila da je opoziv potaknut nedostatkom kod prekidača na vozačevoj strani, koji se potencijalno može rastopiti i zapaliti. Također će povući 26.000 kompaktnih hibrida CR-Z u svijetu, zbog problema s programiranjem računala za kontrolu motora. Zbog utvrđenih nedostaka do sada nije bilo nikakvih ozljeda, napominje Honda.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙