FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska je zajedno s Bugarskom priznala u petak libijsko Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji i pozvala ga da izbjegava osvetu te da izgradi demokraciju u zemlji u kojoj se bliži kraj diktature Muamera Gadafija. "Hrvatska i Bugarska još jednom potvrđuju da priznaju Nacionalno prijelazno vijeće, ovog puta kao legitimnu vlast u Libiji, te će podržavati napore Vijeća u postizanju mira diljem zemlje, u uspostavi reda i zakona, u izgradnji demokratske države, uključujući provedbu slobodnih izbora", stoji u zajedničkoj izjavi hrvatskog i bugarskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Nikolaja Mladenova. To političko tijelo libijskih ustanika Hrvatska i Bugarska priznale su 28. lipnja kao legitimnog predstavnika naroda, pa se radi o nastavku diplomatske suradnje Zagreba i Sofije koja je članica međunarodne kontaktne skupine za Libiju. Jandroković i Mladenov smatraju da je došlo vrijeme za izgradnju demokratske Libije zasnovane na vladavini prava te da prijelaznim političkim procesom može upravljati samo široko zastupljeno Nacionalno prijelazno vijeće koje je do danas vodilo borbu za slobodu.

ISTANBUL - Mahmud Džibril, drugi čovjek libijske oporbe, kazao je u petak u Istanbulu da opstanak nove libijske vlasti ovisi o deblokadi zamrznutih libijskih sredstava. "Bit će važnih očekivanja od nove uprave koja će preuzeti vlast nakon pada režima i i za njezin uspjeh ključna je deblokada zamrznutih sredstava", kazao je on na konferenciji za tisak šefa turske diplomacije Ahmeta Davutoglua. Džibril je kazao da su ta sredstva potrebna kako bi zdravstvene službe mogle funkcionirati normalno i dužnosnici koji nisu primili plaću nekoliko mjeseci mogli biti isplaćeni. On je također rekao da će nova vlast u rujnu zatražiti mjesto u UN-u koje su dosad zauzimali predstavnici vlasti Muamera Gadafija.

PEKING - Godišnje izvješće Pentagona prema kojemu Peking nastoji poboljšati nuklearni arsenal "potpuno je neutemeljeno", objavilo je u petak kinesko ministarstvo obrane. U izvješću se "preuveličavaju" prijetnje Pekinga spram Tajvana, ocijenilo je dalje ministarstvo, dok je kineski proračun za obranu u velikom porastu 2011. Službena agencija Xinhua već je optužila u četvrtak SAD za "miješanje u unutarnje poslove " nakon objavljivanja godišnjeg izvješća. Kina je na putu da stvori modernu vojsku sposobnu za održive sukobe visokog intenziteta do 2020. godine, no to ubrzano vojno jačanje može biti potencijalno destabilizirajuće za Azijsko-pacifičku regiju, ocijenio je američki Pentagon u godišnjem izvješću o stanju kineskih oružanih snaga.

SUHUMI - Birači u odmetnutoj gruzijskoj republici Abhaziji počeli su glasovati na predsjedničkim izborima na kojima bi trebali izabrati nasljednika preminulog Sergeja Bagapša. Od oko 200.000 stanovnika Abhazije njih oko 140.000 ima pravo glasa. Za nasljednika Bagapša, koji je umro u svibnju a Abhaziju je vodio od 2005. godine, natječu se tri kandidata: predstavnik oporbe bivši agent KGB-a Raul Hadšimba, potpredsjednik Aleksander Ankvab i premijer Sergej Šamba. Gruzija je priopćila da se radi o nelegitimnim izborima. Abhaziju su osim Rusije priznale samo Venezuela, Nikaragva i pacifička država Nauru, dok zapadne zemlje i Abhaziju i Južnu Osetiju smatraju dijelom Gruzije.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙