FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dduk
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

PARIZ - Sudionici međunarodne konferencije o Libiji, koja je održana u u Parizu na poticaj francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, novim su vlastima u Libiji odmah stavili na raspolaganje 15 milijardi dolara za obnovu a od njih zatražili da rade na pomirenju i demokraciji, prenose agencije. "Predstavnici Libije zatražili su od nas, 63 nazočne zemlje, odmrzavanje sredstava i mi smo odmah idući od izaslastva do izaslanstva uspjeli dogovoriti odmrzavanje 15 milijardi", rekao je Sarkozy. Francuski predsjednik rekao je da Moamer Gadafi treba biti uhićen a da će libijski narod odlučili hoće li mu se suditi u zemlji ili će ga predati međunarodnim sudovima. Sarkozy je od nocvih vlasti u libiji zatražio da se angažiraju "na procesui pomirbe i oprosta". Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil rekao je da islam potiče opraštanje i pomirbu te da treba poštivati pravnu državu. "Moramo se usredotočiti na razvoj, obnovu škola, zdravstva. Bili smo prvenstveno usredotočeni na odmrzavanje sredstava i možda možemo u idućoj fazi početi izvoziti", kazao je on. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je na konferenciji objavio da je Europska unija danas ukinula sankcije i blokadu imovine 28 libijskih gospodarskih entiteta, među kojima su banke, naftne tvrtke i luke.

WASHINGTON - Bijela kuća u četvrtak je oštro korigirala svoje procjene za gospodarstvo, prognozirajući da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u 2012. godini mogla u prosjeku biti oko 9 posto te da bi gospodarski rast u nekoliko idućih godina mogao biti sporiji nego što se očekivalo. Gospodarski rast mogao bi usporiti na 1,6 posto u 2011. što je smanjenje u odnosu na prognozu o 3,1 posto rasta iz veljače, objavila je administracija, a prenosi online poslovni dnevnik The Wall Street Journal. Revidirani gospodarski izgledi dolaze tjedan dana prije nego što predsjednik Barack Obama treba održati govor o paketu novih mjera za poticanje zapošljavanja i gospodarskog rasta na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, 8. rujna. U srpnju, američka je vlada objavila da je bruto domaći proizvod (BDP) jedva nešto porastao u prvoj polovici godine, te da je recesija u 2008. i 2009. bila dublja nego što se mislilo. Od tada, slabi gospodarski pokazatelji, u rasponu od proizvodnje do zapošljavanja, izazivaju strahove da bi gospodarstvo ponovno moglo pasti u recesiju.

BRUXELLES - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u četvrtak je, uoči pregovora u Bruxellesu između Beograda i Prištine, izvršio pritisak na Srbiju da normalizira odnose s Kosovom. "Podsjećam na dobro poznato stajalište Europske komisije, prema kojem ukoliko priznavanje Kosova nije preduvjet za integraciju Srbije u Europu, neophodno je ipak pronaći rješenja za više neriješenih problema koji sprječavaju normalizaciju odnosa", priopćio je Štefan Fuele. Nakon sastanka u Bruxellesu s vođom Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem, povjerenik je pozvao SNS i srbijanske čelnike da djeluju na "odgovoran i konstruktivan način u razdoblju koje slijedi". Fuele nije išao tako daleko kao njemačka kancelarka Angela Merkel koja je ozlovoljila Srbe prošli tjedan u Beogradu poručivši im da ukoliko žele dobiti status kandidata za EU moraju polučiti rezultate u dijalogu s Kosovarima i svakako raspustiti paralelne administrativne institucije na sjeveru Kosova, navodi France presse. Inzistiranje Komisije na nužnosti postizanja napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje da su nade Srba da će automatski dobiti status kandidata za članstvo bile preuranjene, dodaje francuska agencija.

BEOGRAD - Ministar kulture Jasen Mesić u četvrtak je na okruglom stolu "Suvremena umjetnička produkcija u regiji jugoistočne Europe - nasljeđe za budućnost" održanom u Beogradu, kazao kako je pred hrvatskim i srbijanskim ministarstvima kulture posao povrata kulturnih dobara odnijetih tijekom ratova devedesetih godina, navevši kako je riječ o 36 tisuća predmeta. Mesić je naveo da je više tisuća predmeta već vraćeno te da postoji više tisuća čiji povrat Hrvatska čeka, istaknuvši kako je to jedan od glavnih prioriteta koji se mora rješiti radi produbljivanja i razvijanja kulturne suradnje. U izjavi koju prenose beogradski mediji, ministar Mesić je rekao kako trenutačno traje obnova objekata Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj te da je hrvatsko Ministarstvo kulture u ovoj godini to uključilo u svoje prioritete. Govoreći o suradnji umjetnika u regiji, Mesić ju je ocijenio dobrom te ukazao na neophodnost poboljšanja uvjeta za njihov rad.

ZAGREB - Amnesty International je pozvao makedonske vlasti da odmah povuku odluku parlamenta koja bi, ocjenjuje ta organizacija, uskratila pravdu, istinu i odštetu žrtvama oružanog sukoba 2001. godine u toj zemlji, kaže se u priopćenju za tisak od četvrtka te međunarodne organizacije zaštitu ljudskih prava. Makedonski parlament je 19. srpnja ove godine odlučio primijeniti zakon o amnestiji iz 2002. godine na sve slučajeve koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) vratio na postupak Makedoniji. Ta će odluka zaključiti istragu i procese u četiri slučaja ratnih zločina koji su 2008. godine vraćeni Makedoniji za sudski proces. "Odluka parlamenta očito nije u skladu s međunarodnim zakonom i ostavit će žrtve i njihove rođake bez pristupa pravdi", rekao je Sian Jones, istražitelj Amnesty Internationala za zapadni Balkan.

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙