FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Libijski ustanici u Tripoliju objavili su u subotu da stežu obruč oko libijskog vođe Moamera Gadafija te da su svoje snage objedinili pod jednim zapovjedništvom kako bi lakše slomili preostale džepove otpora Gadafijevih snaga. Ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), odvjetnik Mohamed al-Alagi, izrazio je uvjerenost da su Gadafi i njegovi sinovi i bliski suradnici u okruženju te da će uskoro biti zarobljeni. "Područje u kojem se nalazi sada je pod opsadom", rekao je al-Alagi za Reuters, odbivši kazati gdje se to Gadafi po njegovu mišljenju u Tripoliju točno nalazi. "Ustanici prate to područje i rješavaju taj" problem, rekao je. Analitičari međutim ne isključuju mogućnost da im je Gadafi već pobjegao. U javnosti nije viđen već dva mjeseca, a u četvrtak se oglasio novom audio porukom. Pojavila su se i izvješća da je možda pobjegao u Alžir.

WILMINGTON

Uragan Irene približio se u petak američkoj istočnoj obali, zahvativši Sjevernu Karolinu snažnim vjetrovima i potaknuvši nezapamćenu evakuaciju stanovništva. "Noćas je teška noć. Čekamo da nas pogodi", rekao je guverner Sjeverne Karoline Bev Perdue za CNN. Washington D.C. i države od Sjeverne i Južne Karoline do Mainea proglasile su izvanredna stanja u očekivanju uragana širokog gotovo 960 kilometara. "Oko uragana približit će se noćas Sjevernoj Karolini i u subotu ujutro proći u blizini ili preko njezine obale", objavio je u petak navečer Nacionalni centar za uragane. Predsjednik Barack Obama rekao je da bi uragan mogao biti "jako opasan i skup". "Sve upućuje na to da će to biti povijesni uragan", rekao je. U očekivanju uragana evakuirane su stotine tisuća ljudi i u pripravnosti je 100.000 pripadnika Nacionalne garde. Četvrt milijuna stanovnika New Yorka moralo je napustiti svoje domove u nižim dijelovima grada, uključivo financijsku četvrt oko Wall Streeta na Manhattanu, zbog opasnosti od poplave koja se očekuje u nedjelju.

GUATEMALA CITY

Gvatemalski ustavni sud u petak je odobrio izručenje bivšeg predsjednika Alfonsa Portilla SAD-u gdje ga se optužuje za pranje novca. Portillo, koji je bio predsjednik Gvatemale od 2000. do 2004., optužen je pred sudom u New Yorku za pranje 70 milijuna dolara preko američkih banaka. Zasad nije određen datum izručenja koje još mora odobriti gvatemalski predsjednik Alvaro Colom. Sud u New Yorku zatražio je Portillovo izručenje u siječnju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙