FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Član libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća zadužen za pravosuđe Mohamed al-Alagy objavio je u Libiji da među uhićenima u Libiji ima i puno stranaca, među kojima i Hrvata, a iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u utorak, na upit Hine, poručuju kako službeno nisu zaprimili nikakvu informaciju da su u Libiji uhićeni bilo koji hrvatski državljani. "Prema zatvorenicima se dobro postupa. Oni koji nisu počinili zločine bit će pušteni nakon ispitivanja, a ostalima će biti suđeno", kazao je al-Alagy, dodajući da su u Tripoliju "uhićeni (strani) plaćenici, među kojima i 17 Hrvata". MVPEI službeno nije zaprimio nikakvu informaciju da su u Libiji uhićeni bilo koji hrvatski državljani. Iz Ministarstva također poručuju da će kontaktirati libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu s upitom ima li među uhićenima u Libiji hrvatskih državljana. MVPEI također podsjeća da je najveći dio hrvatskih državljana iz Libije evakuiran krajem veljače i početkom ožujka te da otada nitko nije kontaktirao hrvatsko veleposlanstvo i zatražilo pomoć.

LJUBLJANA

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u utorak u kraći posjet Sloveniji koji će biti posvećen krizi u eurozoni, te jačanju bilataralnih odnosa Slovenije i Njemačke, osobito na gospodarskom području, a prema najavama slovenskih dužnosnika i stanju u regiji zapadnog Balkana. Merkel je u središtu Ljubljane na Prešernovom trgu dočekao slovenski premijer Borut Pahor s kojim će popodne imati službene razgovore, a sastat će se s predsjednikom države Danilom Tuerkom i čelnikom oporbe Janezom Janšom. Po lijepom vremenu, njemačka kancelarka, čiju ulogu kao čelnice jedne od najjačih zemalja u EU-u "pozitivnom" ocjenjuje 70 posto ispitanika u anketi koju je prije nekoliko dana objavilo "Delo", najtiražniji slovenski dnevnik, prošetala je u kostimu zelene boje središtem Ljubljane u pratnji Pahora i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča, a pozdravilo ih je nekoliko stotina građana.

WASHINGTON

Kolovoz je bio najsmrtonosniji mjesec za američke snage u Afganistanu od početka sukoba prije gotovo deset godina. Šezdeset i šest američkih vojnika poginulo je ovoga mjeseca, pa je lista gubitaka nadmašila srpanj 2010., kada je poginulo 65 vojnika, prema podacima koje je CNN objavio u utorak. Gotovo polovica gubitaka u kolovozu zabilježena je 6. kolovoza kada su talibani srušili američki transportni helikopter CH-47 Chinook u istočnoj pokrajini Wardak. Do porasta američkih gubitaka dolazi u vrijeme kada NATO smanjuje brojnost svojih snaga i predaje kontrolu sigurnosti nacionalnim snagama Afganistana. Oko 10.000 američkih vojnika trebalo bi se povući iz te azijske zemlje do kraja godine, a svi američki vojnici trebaju napustiti Afganistan do kraja 2014.

BEOGRAD

Potpredsjednik hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Slobodan Uzelac izjavio je za ''Blic'' od utorka da svakodnevno razmišlja hoće li otići ili ostati u hrvatskoj vladi, dodajući kako to nije pitanje koje je sebi postavio samo kad je premijerka Jadranka Kosor pozdravila hrvatske generale nepravomoćno osuđene u Haagu, Antu Gotovinu i Mladena Markača. U razgovoru za taj beogradski dnevnik Uzelac navodi kako je procijenio da je unatoč svemu korisnije da zbog naroda koji predstavlja ostane u vladi, dodajući kako prisustvo u vladi i odsustvo iz nje ne ovisi o retorici stranke s kojom se dijeli vlast. SDSS i HDZ, navodi on, idejno-politički nikad nisu bile bliske, ali, kako kaže, SDSS nije u poziciji da bira koalicijskog partnera po ideološkoj srodnosti. ''Vođeni smo interesom biračkog tijela kojega zastupamo, dakle srpskog naroda u Hrvatskoj. Poštujemo izbornu volju građana. Poslije izbora ćemo čestitati pobjedniku, reći ćemo da smo tu za suradnju i da ćemo preuzeti svoj dio odgovornosti za zajedničku sudbinu društva i države. Međutim, tražit ćemo i svoj dio prava koji nam pripada unutar te države'', dodaje Uzelac.

SARAJEVO

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u utorak na jačanje borbe protiv siromaštva i podjela u toj zemlji koje je, kako je rekao, još uvijek snažno obilježavaju. Predvodeći središnju bajramsku molitvu u sarajevskoj Gazi-Husrefbegovoj džamiji reis Cerić je u svojoj hutbi kazao kako su glad, siromaštvo i beskućništvo u BiH sramota za cijelo društvo i državu te je istaknuo kako bi svaki pravi vjernik svoju predanost Bogu i njegovoj riječi trebao dokazati upravo doprinoseći da se takve pojave iskorijene. Pozvao je svakog imućnog muslimana u BiH da osobnim primjerom pokaže solidarnost sa siromašnima. Cerić je upozorio kako je bosanskohercegovačko društvo i danas opterećeno brojnim podjelama, a prije svega nacionalnim, koje ne priliče civiliziranom životu. "Nedopustiv je aparthejd u našem društvu, aparthejd poput onoga kakvoga predstavljaju dvije škole pod jednim krovom", kazao je Cerić osuđujući činjenicu da u brojnim dijelovima Federacije BiH učenici i dalje u iste škole ulaze na različite ulaze i uče po odvojenim nacionalnim školskim programima.

CHICAGO

Većina američkih muslimana, za razliku od ostalih Amerikanaca, zadovoljna je smjerom kojim idu Sjedinjene Države, a neznatan broj njih vjeruje da američki muslimani podupiru islamistički ekstremizam, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak. U povodu 10. obljetnice napada al Kaide na New York i Pentagon, istraživački centar Pew proveo je anketu koja je pokazala kako većina muslimana smatra da su Amerikanci prema njima prijateljski raspoloženi ili neutralni. Za razliku od većine drugih građana nezadovoljnih smjerom u kojem ide zemlja, 56 posto od oko 2,75 milijuna američkih muslimana izjasnilo se da su zadovoljni, a sedam od deset ispitanika smatra da predsjednik Barack Obama dobro radi svoj posao.

VILNIUS

Dva NATO-ova zrakoplova, litavski i francuski, sudarili su se u utorak u letu iznad Litve, pri čemu nitko nije stradao, rekao je vojni časnik za agenciju France Presse. "Litavski vojni zrakoplov L-39 sudario se u letu s francuskim Mirageom. Dvojica litavskih pilota uspjela su se katapultirati i pronađeni su neozlijeđeni. Francuski zrakoplov uspio je sletjeti", rekla je Leva Gulbiniene, čelnica NATO-ove baze u Siauliaju, na sjeveru Litve. Francusko veleposlanstvo u Vilniusu priopćilo je da je u "tijesnoj vezi s litavskim vlastima kako bi se utvrdile točne okolnosti nesreće u kojoj su sudjelovali Mirage - 2000 francuskog zrakoplovstva i L-39 litavskih oružanih snaga". Francuska letjelica, premda oštećena, uspjela se vratiti u bazu u Siauliaju, dodaje veleposlanstvo.

JAKARTA

Indonezijska vlada objavila je da položaj Mjeseca ne dozvoljava da se mjesec ramazan završi u utorak izazivajući razočaranje u najbrojnijoj muslimanskoj naciji na svijetu koja se nadala kraju posta. Indonezijci, od kojih je 90 posto muslimana, obilježavaju Ramazanski bajram bogatim stolovima i novom odjećom no za to će morati pričekati još jedan dan. Dio stanovnika već je pripremio objede ne očekujući objavu indonezijske vlade koja ih je zatekla kasno u ponedjeljak. Ipak, mnogi su nastavili postiti i u utorak, a veliki trgovački centri pomaknuli su dan otvaranja na srijedu. Položaj Mjeseca određuje početak i kraj mjeseca ramazana i astronomi i vjerska tijela izvijestila su vladu da je Mjesec prenisko da bi se mogao proglasiti kraj posta. Ipak dio stanovnika u Indoneziji odlučio je slaviti Ramazanski bajram u utorak kao i druge zemlje poput Saudijske Arabije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙