FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TRIPOLI

Libijski ustanici su pred osvajanjem Sirta, rodnog grada Moamera Gadafija, i nadaju se da će zauzimanje toga grada biti kruna njihove revolucije, no nisu sigurni krije li se u njemu nekadašnji neprikosnoveni vođa Libije, izvješćuje u ponedjeljak Reuters. Odbjegli Gadafi bi mogao još uvijek biti i u Tripoliju koji je prije šest dana pao u ruke oporbe, čime je srušena njegova 42-godišnja vladavina. U napadu na Sirt sudjeluju i borbeni zrakoplovi NATO saveza. Glasnogovornik Saveza u Bruxellesu je potvrdio da s zrakoplovi do nedjelje tri dana za redom bombardirali Sirt. "Pomno pratimo što se dešava u Sirtu jer znamo da se tamo nalaze ostaci režima", kazao je glasnogovornik. Na terenu, ustanici se približavaju gradu i poručuju da će ga zauzeti silom ako propadnu pregovori o predaji grada. Gadafi je rođen u Sirtu, 450 kilometara istočno od Tripolija, 1942. godine. Nakon dolaska na vlast 1969. Sirt je od malog, uspavanog, ribarskog grada preobrazio u važnu luku i centar moći sa 100.000 ljudi. U Sirtu još uvijek uživa potporu i simpatije pa bez obzira da li je tamo potražio utočište, njegovo zauzimanje će imati znatnu stratešku i simboličku važnost za pobunjenike. Ustanici napreduju prema Sirtu sa zapada i istoka.

BEOGRAD

Samostalna zastupnica iz redova oporbe u srbijanskom parlamentu i ugledna srbijanska političarka Vesna Pešić ocijenila je za beogradski dnevnik ''Blic'' od ponedjeljka kako pred Srbijom stoji izbor – hoće li u Europsku uniju (EU) bez Kosova ili neće u EU, također bez Kosova, upozorivši kako Srbija, nastavi li s aktualnom politikom, neće dobiti ništa. ''Realno je šansa da se u pregovorima Beograda i Prištine, uz asistenciju EU, dogovori široka autonomija za sjever Kosova, koja bi tu sačuvala institucije kosovskih Srba i tako one ne bi bile predane Prištini, ali to znači da bi to bila autonomija u okviru kosovske države'', smatra Pešić, koja je od 2007. do ožujka 2011. bila predsjednica Političkog savjeta Liberalno-demokratske partije (LDP), a potom se odvojila od zastupničkog kluba te stranke u parlamentu. Upitana priprema li EU takav plan, nekadašnja bliska suradnica ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića odgovorila je potvrdno, navevši kako čak i savjetnici njemačke kancelarke Angele Merkel sudjeluju u izradi plana da Srbi na sjeveru Kosova dobiju autonomiju.

WASHINGTON

Abdel Basset al-Megrahi, jedina osoba osuđena za atentat iz 1988. na američki zrakoplov iznad Lockerbieja u Škotskoj, u "komi" je i na samrti u Libiji, objavio je CNN. Američka tv postaja objavila je da je pronašla Megrahija, oboljela od raka prostate u terminalnoj fazi, u gradu Tripoliju. Njegova se obitelj brine o njemu. "Dajemo mu samo kisik. Nitko nam ne daje medicinski savjet", objasnio je sin Kaled. "Nema liječnika. Nemamo od koga tražiti pomoć. Nemamo telefonsku liniju da nekog nazovemo", dodao je on. U eksploziji letjelice Pan Ama iznad škotskog gradića Lockerbieja poginulo je 270 osoba, većinom Amerikanaca, u prosincu 1988. Abdel Basset al-Megrahi, osuđen 2001. na doživotni zatvor zbog umiješanosti u taj atentat, oslobođen je iz humanitarnih razloga 20. kolovoza 2009. kad su mu liječnici dijagnosticirali rak prostate u terminalnoj fazi procjenjujući da su mu preostala tek tri mjeseca života. U Libiju se vratio kao heroj i sastao s Moamerom Gadafijem.

LJUBLJANA

Svaki peti euro što ga slovenska poduzeća zarade izvozom dolazi iz Njemačke, no većina Slovenaca sklona je još tješnjem ekonomskom povezivanju sa zemljom koja uz Francusku predvodi promjene u Europskoj uniji i euro-zoni, pokazala je anketa koju uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo". Slovenski izvoz u Njemačku lani je iznosio više od 3,5 milijardi eura, no samo 28 posto od ukupno 400 ispitanika u anketi vodećeg slovenskog dnevnika to je ocijenilo kao zadovoljavajuće, dok je 56 posto za daljnje jačanje gospodarskih veza s najjačim gospodarstvom u Europskoj uniji. Istodobno, 67 posto sudionika ankete navelo je da manjinska vlada premijera Boruta Pahora, koju idućeg mjeseca u parlamentu čeka glasovanje o povjerenju, neće biti uspješna u provođenju tzv. strukturnih reformi koje u Europskoj uniji diktira upravo njemačka kancelarka, te da možda neće ni završiti svoj mandat.

TRIVANDRUM

Užasnuti putnici iskočili su iz zrakoplova Airbus tvrtke Gulf Air kad je letjelica skrenula s piste prilikom slijetanja na jugu Indije, prije nego su postavljene stepenice za izlaz, rečeno je u ponedjeljak iz izvora zračne luke. Sedam putnika ozlijeđeno je u incidentu do kojeg je došlo u ponedjeljak prije svitanja u zračnoj luci u Cochinu, središtu turistički razvijene države Kerala. Prilikom slijetanja po lošem vremenu, Airbus A320 iz pravca Bahreina otkliznuo se i završio u travi. "Zrakoplov na letu Bahrein-Cochin završio je let 10 metara pored piste. Neki uspaničeni putnici iskočili su kroz sigurnosne izlaze prije nego su postavljene stepenice", izjavio je direktor zračne luke Cochin A.C.K. Nair ističući da je u letjelici bilo 137 osoba. "Zbog oštećenog nosa letjelice, tobogani na napuhavanje nisu funkcionirali. Spasilačka ekipa je počela dopremati pomične stepenice ali su ljudi krenuli skakati prije njihova dolaska", kazao je on.

LONDON

Prvi dan karnevala u londonskom Notting Hillu u nedjelju protekao je mirno, uz pojačanu nazočnost policije tri tjedna nakon uličnih nemira koji su potresali Englesku početkom kolovoza. Policija je najavila da će u ponedjeljak, ključnog dana karnevala u Notting Hillu, dodatno pojačati nadzor kako bi spriječila moguće ponavljanje nereda. Šest i pol tisuća policajaca, tisuću više nego u nedjelju, trebalo bi se rasporediti u popularnoj četvrti Notting Hill na zapadu glavnog grada Velike Britanije, gdje se tradicionalno održava najveći ulični festival u Europi. Ponedjeljak je u Velikoj Britaniji praznik, te se na festivalu očekuje više od milijun osoba. Nakon tradicionalnog "dječjeg dana" u nedjelju, ponedjeljak je središnji dan karnevala koji slavi karipsku kulturu. U nedjelju su privedene 53 osobe zbog raznih delikata, ali nije bilo prosvjeda i sukoba.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙