FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao u očekivanju Fedova skupa

Autor: gple
LONDON, 25. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjima da će čelnik američke središnje banke naznačiti smjernice za ublažavanje američke monetarne politike i time potaknuti potražnju za imovinom s višim prinosima.

Euro je tako oko podneva ojačao prema dolaru 0,2 posto, na 1,4438 franaka. Prema švicarskom franku ostao je gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1469 franaka.

Dolar je bio u minusu prema franku, i to 0,2 posto, spustivši se na 79,41 centim.

Spekulacije o trećem ciklusu kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike pritišću dolar proteklih tjedana ali mnogi na tržištu nisu baš uvjereni da je čelnik američkog Feda spreman signalizirati dodatne mjere poticaja za gospodarstvo, u vidu otkupa američki obveznica.

Ben Bernanke održat će u petak govor na skupu u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming, na kojem će sudjelovati dužnosnici središnjih banaka i ekonomisti iz cijelog svijeta.

"Svi se slažu da neće biti najavljeno ništa značajno", tvrdi Chris Walker iz UBS-a.

"No, čak i ako ne najave ništa službeno, Bernanke bi mogao odrediti okvir za ublažavanje (monetarne politike) u budućnosti a to bi moglo potaknuti prodaje dolara", dodao je.

Analitičari se pritom slažu da će se nakon Bernankeova govora pozornost tržišta ponovo usmjeriti na dužničke nevolje u eurozoni i na krhkost njezina gospodarstva i bankovnog sektora, što bi moglo ponovo pritisnuti euro i potaknuti njegovo slabljenje prema švicarskom franku.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙