FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema franku; zabrana short-sellinga donijela olakšanje tržištima

Autor: gple
LONDON, 12. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao prema švicarskom franku i dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, poduprt signalima iz švicarske središnje banke i oporavkom tržišta dionica nakon zabrane spekulativne trgovine dioncama financijskih tvrtki u četiri europske zemlje.

Euro je tako bio na dobitku prema franku više od jedan posto, te se njime trgovalo po 1,0981 franak. Ojačao je i prema dolaru, blažih 0,2 posto, na 1,4263 dolara.

Dolar je također dobio na vrijednosti prema franku, i to jedan posto, dosegnuvši 76,99 centima.

"Franak je oslabio zbog oporavka tržišta dionica, glasina o većim negativnim kamatama na švicarske depozite i spekulacija o vezanju za euro", konstatirao je Simon Derrick iz Bank of New York Mellona.

Glasine je potaknuo intervju viceguvernera švicarske središnje banke SNB za jedan dnevni list u kojem je najavio dodatno povećanje likvidnosti u francima a nije isključio ni mogućnost privremenog vezanja franka za euro.

Stoga su na tržištu i u petak bila pojačana očekivanja nove intervencije švicarske središnje banke.

Europska tržišta dionica porasla su u petak nakon što su Francuska, Italija, Belgija i Španjolska zabranile spekulativnu trgovinu dionicama financijskih tvrtki. Na taj potez potaknule su ih glasine o problemima s likvidnošću u francuskim bankama, posebno Societe Generaleu, koje su u srijedu i četvrtak naglo srušile vrijednost dionica banaka.

Čini se da je njihov potez bar privremeno smirio nervozu na tržištima u vezi sa zdravljem banaka u eurozoni.

"Ovaj je tjedan bio jako buran i obilježen snažnim oscilacijama pa tržište sada priželjkuje mirnije signale", ocjenjuje Audrey Childe-Freeman iz JP Morgan Private Banka.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙