FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarski franak blago ojačao prema euru; likvidnost na tržištima slaba

Autor: gple
LONDON, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski franak blago je u petak ojačao prema euru u slaboj trgovini na tržištima valuta, poduprt nesklonošću ulagača rizičnijoj imovini ali su njegov rast kočile spekulacije o mogućoj novoj intervenciji švicarske središnje banke (SNB).

Švicarski franak ojačao je tako prema euru 0,2 posto na 1,1357 franaka prema euru. Nakratko je dosegnuo i na razinu od 1,1252 franaka za euro.

Euro je pak ojačao prema dolaru, i to 0,4 posto, te se njime trgovalo po 1,4388 dolara.

U uvjetima slabe likvidnosti na tržištima švicarska valuta ponovno je crpila potporu iz potražnje za valutama s nižim prinosima, koje ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

Najnoviji izvor bojazni za ulagače bili su slabi američki gospodarski podaci koji su u četvrtak dodatno potkrijepili ocjene o posustajanju svjetskog gospodarskog rasta.

Švicarska središnja banka u više je navrata od početka kolovoza povećavala likvidnost u francima kako bi zakočila njegov rast. Tako je tri puta podizala depozite po viđenju za banke, na sadašnjih 200 milijardi franaka, i prodavala franke putem deviznih swapova na terminskim tržištima.

Očekuje se da će zabrinutost zbog stanja u svjetskom gospodarstvu i dalje potpirivati potražnju za francima ali bi intervencije SNB-a ipak mogle ograničiti rast švicarske nacionalne valute.

Analitičari upozoravaju i da su ulagači sve osjetljiviji na naznake problema s financiranjem banaka u eurozoni, nakon ovotjednih vijesti da je neimenovana banka od Europske središnje banke (ECB) posudila 500 milijuna dolara s rokom povrata od tjedan dana.

Takve vijesti podupiru dolar dok se euro oslanja na potražnju ruskih ulagača i glasine na tržištu da Europska središnja banka (ECB) kupuje talijanske obveznice, tumače trgovci.

Stoga su usprkos riziku daljnjih snažnih oscilacija euro i dolar na dobrom putu da zaključe tjedan uglavnom nepromijenjeni, jer ulagači strahuju čak i od valuta koje smatraju sigurnim utočištem, tumače analitičari.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙