FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio pod pritiskom slabih gospodarskih pokazatelja

Autor: gple
LONDON, 16. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak blago oslabio prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da je slabi gospodrski rast Njemačke i eurozone u drugom tromjesečju potpirio strah od usporavanja.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,4 posto, na 1,4392 dolara. Bio je u minusu i prema švicarskom franku, i to 0,8 posto, kliznuvši na 1,1238 franaka.

Dolar je također bio u minusu prema franku, oslabivši 0,3 posto na 78,17 centima.

Njemački podaci pokazali su u utorak usporavanje rasta u drugom tromjesečju na 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je znatno sporije no što su analitičari očekivali.

Slabašan rast zabilježen je u drugom tromjesečju i u gospodarstvu eurozone, po stopi od samo 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je dodatno učvrstilo pesimizam u vezi s izgledima za rast u regiji pritisnutoj dužničkom krizom.

"Podaci o BDP-u pokazuju jako naglo usporavanje gospodarstva eurozone. Problem više nije ograničen na rubne zemlje već se širi i na jezgru", konstatirao je Lee Hardman iz Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-a.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na današnji sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na kojem bi dvoje državnika trebalo raspravljati o mogućem rješenju za dužničku krizu u zoni primjene jedinstvene europske valute.

"S obzirom na eskalaciju dužničke krize u Europi treba hitno predložiti efikasnije rješenje ali oni (Merkel i Sarkozy) ne mogu sami riješiti krizu na relaciji Francuska-Njemačka. Danas neće biti postignut nikakav značajniji dogovor", prognozirao je Hardman.

Analitičari procjenjuju da bi euro mogao ojačati ako njemačka kancelarka i francuski predsjednik naprave korak u smjeru fiskalne unije. Predviđaju ipak da će francusko-njemački samit vjerojatnije biti fokusiran na razradu detalja vezanih za pitanja poput koordinacije gospodarske politike.

Pomno će se pratiti signali o eventualnom napretku u pitanju izdavanja zajedničkih obveznica eurozone, iako su dužnosnici u Parizu i Berlinu u utorak naglasili da ta mogućnost neće biti na dnevnom redu sastanka dvoje čelnika.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙