FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNB i prigušena nesklonost rizičnijoj imovini poduprli euro prema franku

Autor: gple
LONDON, 11. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao prema švicarskom franku na međunarodnim deviznim tržištima zahvaljujući poboljšanom raspoloženju ulagača i njihovoj smanjenoj nesklonosti imovini koju smatraju rizičnijom a švicarski je franak pritisnuo i signal o mogućem privremenom vezanju za euro.

Euro je tako do podneva ojačao prema franku 2,2 posto, na 1,0528 franaka. Bio je u plusu i prema dolaru, i to 0,5 posto, te se njime trgovalo po 1,4244 dolara.

Jedinstvenoj europskoj valuti potporu je pružio blagi rast europskih tržišta dionica na početku trgovanja, nakon što je francuska banka Societe Generale odbacila spekulacije o problemima s likvidnošću a službeni Pariz signalizirao da će pojačati nastojanja da smanji proračunski manjak.

Švicarsku valutu pritisnuli su i signali iz švicarske središnje banke da će ponovno povećati likvidnost u francima a mogla bi i privremeno vezati franak za euro. Tako je viceguverner SNB-a u jednom intervjuu u četvrtak izjavio da "naš mandat uključuje i privremene mjere koje utječu na tečaj ako one u dugoročnoj perspektivi ciljaju na stabilnost cijena".

Analitičari ipak upozoravaju da bi se euro ponovno mogao naći pod pritiskom prodaja nakon što su se bojazni u vezi s dužničkom krizom u eurozoni u srijedu proširile i na bankovni sektor.

"Tržišta dionica u Aziji bila su danas nešto pozitivnija pa nesklonost riziku nije tako snažna kao prije. Dužnička kriza pritišće euro ali tu su i problemi vezani za američko gospodarstvo. Oni će pritisnuti obje valute, čiji će se tečaj tako kretati u uskom rasponu", tumači You-na Park iz Commerzbanka.

Tržišta su uzdrmale i spekulacije da bi Kina mogla proširiti raspon u kojem se juanom može trgovati prema dolaru. Japanski jen tako je ojačao prema dolaru 0,5 posto na 76,50 jena za dolar. Jači juan podupire i ostale azijske valute koje se koriste kao zamjene za kinesku valutu.

Prethodno je dolar nakratko poskočio iznad razine od 77 jena, što je potaknulo spekulacije o japanskoj intervenciji na tržištima radi spuštanja vrijednosti jena. U japanskom ministarstvu financija nisu željeli komentirati ta nagađanja.

Jen je proteklih tjedana kao i švicarski franak jačao zbog bijega ulagača u valute s nižim prinosima pod utjecajem nervoze koju su izazvale dužnička kriza u eurozoni i posustajanje američkog gospodarskog rasta.

"Ako Japanci ne interveniraju, jen će nastaviti jačati. Sila teža pritiskat će dolar prema jenu sve dok prinosi na američke državne obveznice budu niski a Kina je jako važan japanski trgovinski partner, pa jaki juan također pomaže japanskoj valuti", tumači Kit Juckes iz Societe Generalea.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙