FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor putuje u srijedu u jednodnevni službeni posjet Kosovu gdje će s najvišim dužnosnicima razgovarati u jačanju bilateralnih, posebno gospodarskih odnosa, te se sastati s hrvatskim vojnicima u sastavu KFOR-a i pripadnicima hrvatske manjine koji žive u toj najmlađoj europskoj državi. Prema priopćenju Vlade, Kosor će razgovarati s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem nakon čega će oboje sudjelovati na hrvatsko-kosovskom gospodarskom forumu. Također su predviđeni susreti s potpredsjednikom vlade Slobodanom Petrovićem i s predsjednikom kosovske skupštine Jakupom Krasniqijem. Tijekom susreta premijera Kosor i Thacia te izaslanstava dviju zemalja, potpisat će se dva bilateralna ugovora, Protokol o suradnji u procesu europskih integracija između dvaju ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te ugovor dviju vlada o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta. Boravak na Kosovu premijerka Kosor nastavit će posjetom Glavnom stožeru KFOR-a, gdje će razgovarati sa zapovjednikom COMKFOR-a generalom Erhardom Bühlerom i susresti se s 20 hrvatskih vojnika iz sastava međunarodnih snaga. Jednodnevni posjet hrvatska premijerka završit će u Janjevu, gdje će se susresti s fra Matom Palićem, janjevačkim Hrvatima, predstavnicima lokalnih vlasti te s glavnim investitorima i predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju na Kosovu, stoji u vladinu priopćenju.

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako Njemačka želi Srbiju unutar Europske unije (EU), ali i da se od Srbije očekuje napredak u dijalogu s Kosovom. ''Moja poruka ovdje u Beogradu glasi: mi želimo Srbiju u EU, mi smo čvrsto uvjereni da je Srbiji mjesto u EU i uvjereni smo da je miran zajednički život u Europi jedino moguć kada su sve zemlje Zapadnog Balkana članice EU'', istaknula je njemačka kancelarka. Podsjetivši na to da se ponekad postavlja pitanje: ''Da li nas zaista žele ili samo postavljaju nove prepreke?'', Merkel je kazala kako je zbog toga toliko važno da je Hrvatska uspjela na putu ka članstvu u EU jer se može reći da to nije točno i da EU zaista želi svaku pojedinačnu zemlju. Dodavši kako proces približavanja EU ovisi o napretku po kriterijima koji postoje za pristupne pregovore, Merkel je istaknula da zato i vidi "dobre šanse za Srbiju". "Moja poruka njenim građanima je da ne želimo buditi lažna očekivanja, već da je to i u interesu EU'', kazala je. Njemačka kancelarka također je istaknula da, ukoliko Srbija želi postići status kandidata za članstvo u EU, to znači da ona treba obnoviti dijalog s Kosovom i postići rezultate u tom dijalogu te omogućiti da misija Eulex radi u svim djelovima Kosova i pomoći da se ukinu paralelne strukture, a ne da se uspostavljaju nove. ''Njemačka je priznala Republiku Kosovo, Srbija to nije učinila, to je jedna situacija gdje ipak moramo uznapredovati. Za nas su sljedeći koraci rezultati u dijalogu, normalan rad Eulexa i ukidanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova'', kazala je Merkel te istaknula kako je Europa zapravo rješenje i da će prihvaćanjem Schengenskog sporazuma biti ukinute granice među državama. Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je nakon razgovora s njemačkom kancelarkom kako Srbija traži od svojih europskih partnera da bude tretirana na isti način kao i sve ostale zemlje te da nema iluziju da bi u EU mogla unijeti novi sukob, nego želi kroz dijalog riješiti sukobe u regiji. ''Srbija ostaje privržena miru i mirnom i dogovornom rješenju, mi želimo nastaviti dijalog vezan za Kosovo. Srbija želi rješenje, ne želi zamrznuti konflikt'', kazao je Tadić.

BENGAZI - NATO će nastaviti vojne akcije u Libiji sve do uspostave pune sigurnosti u zemlji, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Davutoglu je na konferenciji za novinare u pobunjeničkom uporištu Bengaziju rekao da će do kraja svetog muslimanskog mjeseca ramazana Turska odmrznuti svu libijsku imovinu kako bi od nje imao koristi libijski narod. "Potpora snaga NATO-a će se nastaviti do uspostave pune sigurnosti u Libiji. Političko i teritorijalno jedinstvo zemlje mora biti osigurano", rekao je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mustafon Abdelom Jalilom, čelnikom ustaničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća. "Zamrznuta imovina Libije bit će odmrznuta do kraja ramazana", dodao je. Turska se protivila uvođenju sankcija Libiji i intervenciji NATO-a nakon izbijanja pobune protiv Moamera Gadafija u veljači. Ankara je, ipak, u svibnju pozvala Gadafija da odstupi s vlasti i priznala pobunjenike kao legitimnu vladu.

ŽENEVA - Vijeće za ljudska prava UN-a izrazilo je u utorak spremnost da režim u Damasku suoči s odgovornošću odlučivši u Siriju hitno poslati povjerenstvo koje bi istražilo kršenje ljudskih prava u toj zemlji. Dan nakon izvanredne sjednice, Vijeće je s 33 glasa za i četiri protiv odobrilo rezoluciju koja također snažno osuđuje "neprestana teška i sustavna kršenja" ljudskih prava u Siriji. Na otvaranju sjednice u ponedjeljak visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kazala je da su kršenja ljudskih prava "nastavljena do današnjeg dana u Siriji", iznoseći podatak o 2200 osoba ubijenih od početka krize u ožujku, od kojih 350 osoba od početka ramazana. "Sigurnosne snage nastavljaju koristiti prekomjernu silu i teško naoružanje" protiv prosvjednika, kazala je ona. Vijeće je "odlučilo hitno poslati nezavisno istražno povjerenstvo" na mjesto događaja kako bi "provelo istragu o kršenju ljudskih prava u Siriji od ožujka 2011.", ustanovilo činjenice i okolnosti koje su dovele do tog kršenja" i "identificiralo počinitelje kako bi odgovarali za svoja djela". Rezolucijom SAD-a, EU-a i četiriju arapskih zemalja članica Vijeća - Saudijske Arabije, Jordana, Katara i Kuvajta, zahtijeva se od sirijskih vlasti da "u potpunosti surađuju s istražnim povjerenstvom".

KARTUM - Sudanski predsjednik Omar el-Bešir proglasio je u utorak jednostran dvotjedni prekid vatre u Južnom Kordofanu, gdje žestoki sukobi suprotstavljaju od lipnja vojsku i pobunjenike bliske suparničkoj državi Južnom Sudanu. "Proglašavam jednostrani prekid vatre od dva tjedna", kazao je on u govoru emitiranom na državnom radiju prigodom posjeta Kadugliju, središtu države Južni Kordofan. Južni Kordofan jedina je naftna država koja pripada Sjeveru. Nalazi se između Sudana i nove države Južni Sudan koja je postala nezavisna u srpnju. Nakon dvotjednog prekida vatre, "procijenit ćemo razvoj situacije na terenu kao i reakciju druge strane", dodao je Bešir. Sukobi su izbili u lipnju između Beširove vojske i pobunjenika Nuba koji su se borili na strani Juga u građanskom ratu između Sjevera i Juga (1983.-2005.).

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙