FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica blago porasle

Autor: neba
NEW YORK, 23. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, nakon četiri tjedna oštrog pada, no trgovalo se oprezno jer ulagači zbog recesijskih prijetnji nisu spremni na veće rizike.

Dow Jones indeks ojačao je 0,34 posto, na 10.854 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 1.123 boda, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 2.345 bodova.

S obzirom na golem promet i velike oscilacije cijena dionica proteklih tjedana, jučerašnje trgovanje proteklo je mirno. Obujam trgovanja na NYSE, American Stock Exchangeu i Nasdaqu iznosio je 8,4 milijarde dionica, dok je proteklih tjedana dosezao i 16 milijardi.

„U posljednje vrijeme cijene dionica rastu uz nizak, a padaju uz visok obujam. Trenutačno ulagači nemaju baš apetit za kupnju dionica, a cijene su dionica porasle jer se prodajni pritisak iscrpio“, kaže James Dailey, portfelj menadžer u TEAM Asset Strategy Fundu.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Hewlett-Packarda, s rastom za 3,6 posto. Posljedica je to korekcije cijene te dionice, nakon što je u petak potonula za gotovo 20 posto jer je taj tehnološki div najavio povlačenje iz proizvodnje osobnih računala.

Pod pritiskom je, međutim, bio financijski sektor. Najviše je, gotovo 8 posto, potonula cijene dionice Bank of America, nakon što je ta banka prošloga tjedna najavila otpuštanje 3.500 zaposlenika.

Ulagači se, naime, plaše da će dužnička kriza nanijeti velike gubitke europskim bankama na obveznicama prezaduženih članica eurozone, a to bi osjetile i američke banke koje kreditiraju europske.

„Dok ne dobijemo neke dobre vijesti iz Europe u vezi dužničke krize ili od Feda, očekujem kretanje cijena u uskom rasponu i veliku nesigurnost“, kaže Dailey.

Neki ulagači nadaju se dobrim vijestima s godišnjeg sastanka američke središnje banke u Jackson Holeu u petak. Prije godinu dana upravo je na tom skupu predsjednik Feda Ben Bernanke najavio novu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnju državnih obveznica, što je potaknulo snažan rast cijena dionica.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 5.095 bodova, a pariški CAC 1,14 posto, na 3.051 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,11 posto, na 5.473 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙