FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale nakon tri dana rasta

Autor: neba
NEW YORK, 17. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer ishod sastanka čelnika Francuske i Njemačke o dužničkoj krizi nije impresionirao ulagače, a loše je na tržište djelovalo i oštro usporavanje rasta europskih gospodarstava.

Dow Jones indeks oslabio je 0,67 posto, na 11.405 bodova, dok je S&P 500 pao 0,97 posto, na 1.192 boda, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 2.523 boda.

Ulagače je jučer zabrinulo oštro usporavanje rasta europskih gospodarstava. U drugom je tromjesečju njemački bruto domaći proizvod ojačao samo 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je znatno manje od 1,3-postotnog rasta u prvom tromjesečju.

S obzirom da je francusko gospodarstvo, drugo po veličini u eurozoni, istodobno stagniralo, ne čudi što je u drugom kvartalu rast gospodarstva cijele eurozone usporio na samo 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Usporavanje rasta gospodarstava otežat će prezaduženim članicama eurozone, kao što je Španjolska, punjenje proračuna, a time i vraćanje kredita.

Uz to, ishod jučerašnjeg sastanka francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel nije impresionirao.

Ulagači su se nadali da će Sarkozy i Merkel dogovoriti hitne financijske mjere, kao što je izdavanje zajedničkih obveznica eurozone ili povećanje Europskog fonda za financijsku stabilnost.

No, čelnici Njemačke i Francuske odbacili su te ideje i predložili dugoročna politička rješenja, kao što su uravnoteženje proračuna članica eurozone i bolja koordinacija ekonomskih politika, što bi se postiglo formiranjem 'ekonomske vlade'.

„Tržište se nadalo da će sastanak rezultirati nekim korakom naprijed, nečim konkretnim što bi otklonilo pritiske na tržište“, kaže Marc Pado, strateg u tvrtki Cantor Fitzgerald.

Zbog toga je u drugom planu ostala vijest da je agencija Fitch potvrdila najviši AAA kreditni rejting SAD-a. Tako su dvije od tri najvažnije svjetske rejting agencije potvrdile najviši rejting SAD-a, nakon što mu je Standard & Poor's početkom kolovoza smanjio rejting za jedan stupanj.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,45 posto, na 5.994 boda, a pariški CAC 0,25 posto, na 3.230 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 5.357 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙