FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, cijena zlata iznad 1.900 dolara

Autor: neba
TOKYO, 23. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o daljnjem snažnom rastu kineskog gospodarstva, dok se cijena zlata, po prvi puta u povijesti, probila iznad razine od 1.900 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,5 posto, dok je južnokorejski Kospi skočio više od 3 posto.

U Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Australiji cijene su dionica porasle između 0,4 i 1,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto.

Ulagače je jutros oraspoložilo izvješće HSBC banke, prema kojemu je kineski PMI indeks menadžmenta nabave porastao s 49,3 na 49,8 bodova. Premda se indeks kreće ispod razine od 50 bodova, što bi značilo da proizvodnja slabi, HSBC objašnjava da u njihovom izvješću, za razliku od službenih kineskih brojki, razina od 48 bodova znači da će Kina ostvariti godišnji rast industrijske proizvodnje za 12 do 13 posto, a bruto domaćeg proizvoda za 9 posto.

„Taj podatak pokazuje da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo i dalje snažno raste i da se poslovanje odvija uobičajeno“, kaže Martin Angel, analitičar u Patersons Securities.

Ipak, na burzama i dalje vlada oprez jer se ulagači plaše recesije u SAD-u i Europi. Nestrpljivo se očekuju današnja izvješća o PMI indeksu u Njemačkoj, Francuskoj i eurozoni, a slabe brojke mogle bi ojačati strahovanja ulagača od recesije.

„Današnji rast cijena dionica vjerojatno je samo tehnička korekcija, nakon njihovog oštrog pada proteklih tjedana. Kako nedostaju čvrste političke odluke o ekonomskim pitanjima u SAD-u i Europi, malo je povjerenja na tržištu“, kaže Han Chi-hwan, analitičar u Daewoo Securities.

Zbog toga se ulagači i dalje klone rizičnijih ulaganja i okreću sigurnijim utočištima. Tako je cijena zlata jutros dosegnula novu rekordnu razinu od 1.910 dolara po unci.

„Nema baš dobrih vijesti iz SAD-a i Europe, pa će investitori ulagati u sigurna utočišta, kao što je zlato, sve dok ne bude nekih pozitivnih vijesti“, kaže Darren Heathcote, direktor u tvrtki Investec Australia.

Jutros je porasla, za više od 1 posto, i terminska cijena nafte na burzi u New Yorku, na 85,20 dolara po barelu.

Na valutnim je, pak, tržištima euro jutros oslabio jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o PMI indeksu, koja će pokazati u kakvoj su formi najveća europska gospodarstva.

Jučer je tečaj eura dosegnuo 1,4434 dolara, da bi jutros skliznuo na 1,4370 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura porasla je s 1,1300 franaka, koliko je iznosila jučer u ovo doba, na 1,1330 'švicaraca'.

Tečaj dolara stabilizirao se, pak, prema japanskoj valuti, nakon što je krajem prošloga tjedna potonuo na svega 75,94 jena, najnižu razinu u povijesti. Jutros se kreće oko 76,75 jena.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙