FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akvizicije potaknule rast cijena dionica na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 16. kolovoza 2011. (Hina) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom jer je ulagače ohrabrila Googleova ponuda za preuzimanje Motorole, kao i niz drugih akvizicija.

Dow Jones indeks ojačao je 1,90 posto, na 11.482 boda, dok je S&P 500 skočio 2,18 posto, na 1.204 boda, a Nasdaq indeks 1,88 posto, na 2.555 bodova.

Rast cijena dionica treći dan zaredom, što nije zabilježeno već šest tjedana, ponajviše se zahvaljuje Googleovoj ponudi 12,5 milijardi dolara za kupnju Motorola Mobilitya.

Cijena dionice tog proizvođača mobitela skočila je čak 55,8 posto, dok je dionica internetskog diva pojeftinila 1,2 posto jer je to dosad najveća Googleova akvizicija.

Osim Motorole, znatno su porasle i cijene dionica drugih proizvođača mobitela jer se ulagači nadaju novim preuzimanjima u tom sektoru. Dionica finske Nokie poskupila je više od 17, a Research in Motiona više od 10 posto.

No, to nije jučer bila jedina vijest o akvizicijama. Medijski div Time Warner Cable ponudio je 3 milijarde dolara za Insight Communications. Poljoprivredni konglomerat Cargill ponudio je za nizozemsku kompaniju Provimi 2,1 milijardu dolara, dok je energetska kompanija Transocean izvijestila da će za 1,4 milijarde kupiti norveški Aker Drilling.

Akvizicije uvijek pozitivno utječu na tržište jer pokazuju da kompanije procjenjuju da je dobra prilika za kupovinu te da očekuju poboljšanje poslovnih uvjeta.

Nakon oštrog pada proteklih tjedana, znatno su jučer porasle i cijene dionica banaka. S&P indeks financijskog sektora ojačao je 3,2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 5.350 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,41 posto, na 6.022 boda, a pariški CAC 0,78 posto, na 3.239 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙