FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: panike će vjerojatno biti i na domaćem tržištu

Autor: scvi
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Većina analitičara očekuje danas na Zagrebačkoj burzi pad cijena dionica pod utjecajem panike koja je zavladala na svjetskim burzama nakon što je u petak snižen američki kreditni rejting.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje pad Crobexa, a 2 stagnaciju.

Crobex indeks završio je prošli tjedan na 2.131 bodu, zabilježivši pad od 1,95 posto. Crobex10 spustio se 1,73 posto, na 1.146 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 34,6 milijuna kuna, te je bio gotovo 40 milijuna kuna manji nego u tjednu ranije, djelomično i zbog neradnog dana u petak.

„Glavna tema na domaćem tržištu kapitala prošloga tjedna bila su zbivanja na svjetskim burzama, na kojima je vladalo izrazito negativno raspoloženje. Uz nizak obujam trgovanja, u skraćenom trgovanju i domaći su burzovni indeksi znatnije pali“, ističe Žaran Perić,

Uslijed intenziviranja dužničke krize u eurozoni i problema s američkim kreditnim rejtingom, protekloga su tjedna cijene dionica na svjetskim oštro pale, 'izbrisavši' investitorima čak 2.500 milijardi dolara na vrijednosti njihove imovine.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je prošloga tjedna 5,8 posto, na 11.444 boda. S&P 500 indeks spustio se 7,2 posto, na 1.199 bodova, a tehnološki Nasdaq 8,1 posto, na 2.532 boda. Bio je to najlošiji tjedan na Wall Streetu još od studenoga 2008. godine.

I cijene dionica na europskim burzama zabilježile su protekloga tjedna najveći tjedni gubitak u zadnje tri godine.

„Nakon zatvaranja Wall Streeta stigla nam je vijest o snižavanju rejtinga SAD-u, koja će ovoga tjedna samo doliti ulje na vatru. Azijske burze već su panično reagirale, a loš dan očekuje se i na europskim burzama“, kaže Perić.

Na azijskim burzama danas su cijene dionica oštro potonule, tako da je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 2,2 posto, na 9.094 boda.

Indeks burze u Hong Kongu Hang Seng potonuo je 3,9 posto, a južnokorejski Kospi 4 posto, nakon što je tijekom trgovanja bio u minusu i 7 posto.

I na europskim burzama cijene dionica jutros su oštro pale. Terminski indeksi na Wall Streetu, pak, u znatnom su minusu. Dow je na gubitku 265 bodova ili 2,3 posto, a S&P 500 30 bodova ili 2,5 posto.

Perić smatra da bi investitore donekle mogla umiriti koordinirana akcija skupine najrazvijenijih država svijeta G7 radi osiguranja likvidnosti i stabilnosti financijskih tržišta, kao i najava Europske središnje banke da će ponovno aktivirati program otkupa državnih obveznica, signalizirajući da će otkupljivati i talijanske i španjolske dužničke papire.

„Iako domaće tržište u posljednje vrijeme nije znatnije reagiralo na negativna kretanja na svjetskim burzama, bojim se da će panika izvana uzrokovati danas oštar pad cijena dionica i na Zagrebačkoj burzi“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙