FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica potonule više od 5,5 posto

Autor: neba
NEW YORK, 9. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Smanjenje vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-a i strah od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu izazvali su u ponedjeljak na Wall Streetu pad Dow Jones indeksa za više od 630 bodova, što je po bodovima njegov šesti najveći dnevni pad u povijesti.

Dow Jones indeks potonuo je 634 boda, ili 5,50 posto, na 10.809 bodova, što je njegov najveći dnevni pad od prosinca 2008. godine. Pritom je, po prvi puta od studenoga prošle godine, zaronio ispod razine od 11.000 bodova.

S&P 500 strmoglavio se, pak, 6,66 posto, na 1.119 bodova, a Nasdaq indeks 6,90 posto, na 2.357 bodova.

Na rasprodaju dionica ulagače je, među ostalim, navela odluka agencije Standard & Poor's od prošloga petka o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s AAA na AA+.

Ulagače nije ohrabrio ni predsjednik SAD-a Barack Obama kazavši kako je SAD, bez obzira što kažu agencije, uvijek imao i imat će najviši, trostruki A rejting.

„Smanjenje rejtinga SAD-a nije najveći problem. Tržište je pod pritiskom straha od usporavanja rasta američkog gospodarstva i prijetnji nove recesije“, kaže Scott Brown, ekonomist u tvrtki Raymond James & Associates.

U prvoj polovici ove godine američko je gospodarstvo poraslo samo 0,8 posto na godišnjoj razini, što je njegov najsporiji rast od kraja recesije u lipnju 2009. godine.

Ulagači se plaše da će usporavanje rasta američkog gospodarstva i eskalacija dužničke krize u eurozoni, koja bi mogla zahvatiti i Španjolsku te Italiju, dovesti do krize sličnoj onoj 2008. godine.

„Ulagači se plaše nove recesije. Postavlja se pitanje kako će Europa i SAD pronaći put iz dužničkih problema, ako gospodarski rast ostane slab“, kaže Kathleen Gaffney, portfelj menadžerica u fondu Loomis Sayles.

Zbog toga su jučer pale cijene svih 500 dionica S&P indeksa. Svih 10 sektora tog indeksa palo je za više od 3,5 posto, a najviše je, 10 posto, potonuo financijski sektor.

Na paniku na tržištu ukazuje i VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija koji je jučer skočio čak 50 posto, na 48 bodova, probivši se iznad razine od 40 bodova prvi puta od svibnja prošle godine. To pokazuje da su ulagači spremni platiti znatno više kako bi osigurali svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale, premda je Europska središnja banka kupnjom talijanskih i španjolskih obveznica pokušala spriječiti paniku i strah da će dužnička kriza zahvatiti i te članice eurozone.

Londonski FTSE indeks pao je 3,39 posto, na 5.068 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,02 posto, na 5.923 boda, a pariški CAC 4,68 posto, na 3.125 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙