FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB/TRIPOLI - Libijska oporba kontrolira 95 posto Tripolija, ali vojnici vjerni Moameru Gadafiju u ponedjeljak pružaju snažan otpor, javljaju agencije iz glavnog grada Libije. Diplomatski predstavnici libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) kažu da je skoro 95 posto Tripolija u rukama pobunjeničkih snaga, ali Reuters sa terena javlja da se još vode borbe. "Situacija je nestabilna. Puca se na sve strane. Gadafijeve snage koriste tenkove pokraj luke i (Gadafijeva uporišta) u Bab al Azaziji", rekao je časnik oporbenih snaga za britansku agenciju. Televizija Al-Arabija je ne navodeći izvor javila da predstavnici oporbe pregovaraju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) o izručenju Gadafijevog sina Saifa al Islama koji je jučer zarobljen. ICC je optužio Saifa za mučenje i ubojstva civila, a u lipnju je izdao nalog za njegovo uhićenje. ICC je izdao i naloge za uhićenje njegova oca te ujaka Abdulaha Al-Sanusija, čelnika obavještajne službe. Pobunjenici u zapadnoj planinskog regiji Libije potvrdili su da im se predao drugi Gadafijev sin, Sadi. Za još jednog sina Hamisa, Al Arabija tvrdi da se stavio na čelo snaga u Bab al Azaziji odakle se pruža otpor. Pripadnici oporbenih snaga pretražuju zgrade u potrazi za snajperistima. Još uvijek nije poznato nalazi li se Gadafi u svojoj utvrđenoj rezidenciji ili je napustio Tripoli.

ZAGREB/TRIPOLI - Prijelazno nacionalno vijeće (NTC) priprema se za preseljenje svog sjedišta iz Bengazija u Tripoli, koji je skoro potpuno pod kontrolom libijske oporbe, izjavio je u ponedjeljak njegov predsjednik Mustafa Muhamed Abdul Džalil, dodavši da ne zna gdje se nalazi Moamer Gadafi. On je u izjavi za TV Al Arabiju rekao da se pripremaju letovi zrakoplova iz Bengazija za Tripoli gdje još postoje džepovi otpora. Abdul Džalil je rekao da ne zna gdje se nalazi Moamer Gadafi i opovrgao ranije objavljene informacije da se sa Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) vode pregovori o izručenju njegova sina Saifa al Islama. Predstavnici NTC-a su ušli u Tripoli prije najnovijih borbi kako bi na najmanju moguću mjeru sveli krvoproliće, rekao je za Reuters pripadnik vijeća iz Bengazija Abdulah Gzema.Pregovaralo se sa lokalnim tijelima vlasti kako bi prijelaz vlasti bio što lakši. Gzema kaže da vođe oporbe ne žele da se upravljanjem gradskim poslovima bave vojnici nego civili. Također ne žele da se zbog neselektivne smjene ljudi koji rade u upravi napravi vakuum kao što se dogodilo u Iraku, dodao je on. Televizija Al Džazira javila je da je libijski premijer Al Bagdadi Ali Mahmudi u međuvremenu stigao u Tunis i nalazi se u hotelu na otoku Džerbi.

ZAGREB - Britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvali su u ponedjeljak snage libijskog čelnika Muamera Gadafija da polože oružje, prenose agencije. "Njegov režim se urušava i povlači", rekao je britanski premijer David Cameron nakon sastanka britanskog nacionalnog vijeća za sigurnost posvećenog Libiji. "Gadafi mora prekinuti borbe bez uvjeta i jasno pokazati da odustaje od nadzora Libije", dodao je. Cameron je kazao da nema informacije o tome gdje se nalazi Gadafi, ali je dodao da su uhićena najmanje dvojica njegovih sinova. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također je pozvao Gadafijeve snage da prekinu borbe i polože oružje. "Predsjednik je pozvao snage koje su još odane režimu da okrenu leđa kriminalu i ciničnoj sljepoći svojeg vođe tako da odmah prekinu borbe, odreknu se oružja i okrenu legitimnim libijskim vlastima", kaže se u priopćenju njegova ureda. Sarkozy nastavak borbe Gadafijevih snaga naziva "neodgovornom". Talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je pukovnika Gadafija da okonča "beskoristan otpor", a pobunjenike da izbjegnu odmazdu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u kratkom je priopćenju izrazilo nadu da će promjena režima, koja postaje očita, napokon zaustaviti krvoproliće u Libiji. U međuvremenu su ulazak ustaničkih snaga u Tripoli pozdravile Organizacija islamske konferencije (OIC) i Arapska liga.

ZAGREB/VARŠAVA - Poljska je u ponedjeljak pozdravila pad režima Moamera Gadafija te je u ime Europske unije, kojom predsjeda, obećala pomoć Libiji u prijelaznom razdoblju. "Pozdravljamo kraj 42-godišnje vladavine pukovnika Gadafija u Libiji. Čestitamo Libijcima i Nacionalnom prijelaznom vijeću na svrgavanju režima koji je godinama sponzorirao terorističke skupine odgovorne za mnoge izgubljene nevine živote u raznim zemljama i koji posljednjih mjeseci nije oklijevao upotrijebiti nasilje protiv vlastita naroda", navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranici poljskog ministarstva vanjskih poslova. "Međunarodna zajednica, Europska unija i Poljska, koja trenutno predsjeda Europskim vijećem, spremni su pružiti sveobuhvatnu pomoć partnerima i prijateljima u Libiji u ovom zahtjevnom procesu". Poljska pri tom upozorava na potrebu očuvanja reda i mira u zemlji te poručuje da svi Libijci trebaju sudjelovati u gradnji novog društva "koje poštuje ljudska prava".

BERLIN - Njemačka vlada je pozvala u ponedjeljak Moamera Gadafija da odustane od grčevite borbe za vlast, naglasivši da je "izgubio svaki legitimitet". "Pukovnik Gadafi mora otići. Očekujemo da će doći do mirne i demokratske promjene vlade", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na konferenciji za tisak. "Potičemo prijelaznu libijsku vladu i sve snage koje su se angažirale zadnjih tjedana kako bi okončale Gadafijevu vlast da postave temelje za promjenu režima", kazao je on. "Njemačka je spremna podržati taj proces", zaključio je.

MOSTAR - Pripadnici policijskih agencija iz BiH uhitili su u nedjelju na području Stoca jednu osobu koja je s vozilom hrvatskih registracijskih oznaka pokušala prokrijumčariti više od 11.000 kutija cigareta marke Ronhill, potvrdili su u ponedjeljak iz službenog izvora. U zajedničkoj akciji Terenskog ureda Jug Granične policije BiH i Policijske uprave Čapljina nedaleko Stoca oko 18.30 sati otkrivene su cigarete u putničkome vozilu marke mercedes, kojim je upravljao bosanskohercegovački državljanin S.M. (1964), izvijestili su u ponedjeljak iz Granične policije BiH. Precizirali su kako je zaplijenjeno 9.940 kutija cigareta Ronhill lights i 1.450 kutija cigareta Ronhill ultra, čija se vrijednost procjenjuje na 31.892 konvertibilne marke (oko 122.000 kuna). Policija je državnome Tužiteljstvu BiH dostavila prijavu zbog nelegalnog prometa trošarinskih roba.

ULAN BATOR - Američki potpredsjednik Joe Biden pohvalio je u ponedjeljak napore Mongolije na demokratizaciji, ponudivši potporu toj zemlji strateški lociranoj između Kine i Rusije i iznimno bogatoj rudama. Biden, koji je u jednodnevni posjet Ulan Batoru stigao iz Kine a potom putuje u Tokio, pohvalio je Mongoliju što je odlučila krenuti putem demokracije nakon desetljeća sovjetske dominacije. "Postali smo mnogo bliži otkako je mongolski narod prije 22 godine počeo prihvaćati demokraciju", rekao je nakon sastanka s premijerom Suhbatarom Batboldom. "Sjedinjene Države i dalje su snažno predane pomaganju mongolskog naroda u gradnji bolje budućnosti", rekao je, dodajući da njegov posjet i posjet američkog predsjednika Baracka Obame ove godine dokazuju koliko je Washington impresioniran napretkom Mongolije. Mongolija je u ratu u Iraku sudjelovala sa 120 vojnika, a mirovne snage ima i u drugim dijelovima svijeta. "Amerikanci cijene mongolski doprinos međunarodnom miru i sigurnosti", rekao je Biden.

SKOPLJE - Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u ponedjeljak da je Makedonija spremna za pronalaženje rješenja prijepora oko imena države koji truje odnose s Atenom gotovo dvadeset godina. "Makedonija je spremna za pronalaženje rješenja prijepora oko imena jer joj je to u interesu", rekao je Gruevski, ne ulazeći u pojedinosti. "Nadamo se da će biti uloženi veći napori da se pronađe rješenje i očekujemo da Grčka pokaže svoju dobru volju" u tom pogledu, dodao je, kako prenosi makedonska agencija MIA. Grčka smatra da je ime Makedonija njezina nacionalna baština i blokira međunarodno priznanje svojeg susjeda pod tim imenom. Spor blokira Skoplje na putu u EU. Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od 2005., no još nije otvorila pristupne pregovore. Posredovanje UN-a u rješavanju problema oko imena između Makedonije i Grčke još nije dalo rezultata.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙