FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: zbog pojačanog rizika dio investitora se povlači s tržišta

Autor: scvi
ZAGREB, 8. kolovoza 2011. (Hina) - Oštro današnje potonuće cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, pri čemu su Crobexi u jednom trenutku zaronili i više od 4 posto u minus, posljedica je povlačenja dijela investitora iz dionica u sigurnija ulaganja uslijed pojačanih rizika u globalnom gospodarstvu.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 3,82 posto, na 2.049 bodova, a Crobex10 3,8 posto, na 1.102 boda.

U prvim minutama današnjeg trgovanja oba indeksa potonula su više od četiri posto u minus. Crobex je u 10,10 sati bio u minusu 4,56 posto, na 2.034 boda, što je njegova najniža razini od 13. prosinca 2010., kada je na zatvaranju iznosio 1.893 boda.

Crobex10 potonuo je 4,22 posto, na 1.098 bodova i također je bio na najnižoj razini od 13. prosinca, kada je iznosio 1.001 bod.

Redovni promet dionicama premašio je do podneva 30 milijuna kuna, a tako veliki obujam trgovanja u prijepodnevnom trgovanju nije već dugo vremena zabilježen.

„Trgovanje na domaćoj burzi započelo je izrazito loše kao izravna posljedica zbivanja na svjetskim financijskim tržištima nakon snižavanja rejtinga SAD-u te zabrinutosti investitora oko dužničke krize u eurozoni. U pozadini su i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje globalne gospodarske aktivnosti“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste i Steiermaerkische banku.

Izraženija negativna reakcija domaćeg tržišta posljedica je i neradnog petka, zbog čega investitori nisu imali prilike reagirati na loše vijesti sa svjetskih tržišta, a ponajprije na strah od širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku, dodaje Augustinović.

„Sentiment na tržištu nije dobar, a rizici su pojačani, pa se dio investitora odlučio povući s tržišta dionica i ulagati u sigurnije klase imovine poput švicarca i zlata“, ocjenjuje Augustinović.

Inicijalna reakcija domaćeg tržišta bila je snažna, no međuvremenu su se gubitci ponešto smanjili.

„Na ovim cjenovnim razinama ponešto je ojačala potražnja za dionicama. U svakome slučaju, slijedi nam vrlo volatilno trgovanje u idućim danima, kao što nam pokazuje i današnje trgovanje na europskim burzama“, zaključuje Augustinović.

Na europskim burzama jutros su terminski indeksi ukazivali na znate gubitke cijena dionica, da bi indeksi po otvaranju burze bili i do 2 posto u plusu, no sada su ponovno u negativnom području.

Milijunske promete do podneva na domaćem tržištu imalo je 7 dionica, a sve pritom bilježe znatne cjenovne gubitke.

Najlikvidnija je dionica HT-a, sa 6,9 milijuna kuna prometa. Cijena joj je potonula više od 5 posto, na 240,35 kuna, što je njezina najniža razina od 11. rujna 2009. godine, kada je na zatvaranju iznosila 232,7 kuna.

Po visini prometa slijedi dionica Dalekovoda. Njome je ostvareno 2,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj pala 2,88 posto, na 186,1 kunu.

Najveće gubitke među najlikvidnijim izdanjima bilježi dionica Atlantic grupe, i to za 9,32 posto, potom dionica Atlantske plovidbe, 8,98 posto, Petrokemije, 8,83 posto i Končar Elektroindustrije 8,27 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙