FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni sektor predvodio pad indeksa na europskim burzama

Autor: mkuz
LONDON, 27. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su pali, pogođeni zabrinutostima tržišta zbog zastoja u američkim pregovorima oko povećanja razine zaduživanja i potencijalnog gubitka najvišeg kreditnog rejtinga SAD-a, a među najvećim gubitnicima bio je bankovni sektor.

Pritom je indeks Londonske burze Ftse pao 0,47 posto, na 5.901 bod, frankfurtski DAX za 0,48 posto, na 7.314 bodova, a pariški CAC za 0,84 posto, na 3.756 bodova.

Ulagače navodi na oprez i dugotrajna dužnička kriza eurozone. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble danas je upozorio da bi krizni fond eurozone trebao otkupljivati obveznice na sekundarnom tržištu samo u izvanrednim okolnostima, referirajući se na jednu od ključnih mjera dogovorenih na prošlotjednom summitu eurozone.

"Njemačka vlada protivi se 'bjanko čeku' za sveobuhvatni otkup grčkih obveznica na sekundarnom tržištu", kazao je Schaeuble u pismu zakonodavcima, koje je dobio na uvid AFP.

Banke su bile među najvećim gubitnicima, s prosječnim padom cijena dionica od dva posto, zbog izloženosti dugu eurozone. Značajnije su oslabjele dionice talijanskih banaka Intesa SanPaolo i UniCredit, u visini 4,7 i 4,1 posto. Dionice španjolske banke Santander oslabjele su 3,1 posto.

Nakon izjava njemačkog ministra porasli su i prinosi po španjolskim i talijanskim državnim obveznicama.

"Nervoza i promjenjivost vjerojatno će pratiti tržišta u drugoj polovici ljeta ", kazao je Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Markets.

Automobilski sektor također je bilježio gubitke, s prosječnim padom cijena dionica od 0,5 posto. Pritom su oslabjele dionice Daimlera za 0,7 posto, a francuskog Peugeota za više od osam posto nakon što je objavio da će mu na dobit u 2011. nepovoljno utjecati katastrofa u Japanu.

Među rijetkim dobitnicima bio je ArcelorMittal, čija je dionica poskupjela 1,9 posto, nakon što je ovaj najveći svjetski proizvođač čelika objavio bolje od očekivanja rezultate poslovanja za drugo tromjesečje.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je pao za 0,5 posto, na 10.047 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙